Bejárhatja a Nagy Hadronütköztetőt

cern, google street view
Vágólapra másolva!
A Google új Street View panorámáin a Higgs-bozon észlelésére készült összes detektort körbe lehet járni virtuálisan. A monitoron többet látni a  Nagy Hadronütköztetőből, mint élőben.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön publikálta európai blogján a keresőcég, hogy elérhetővé tette internetes térképén a svájci CERN-ben működő Nagy Hadronütköztető (LHC) legfontosabb berendezéseit. A Google tájékoztatása szerint a Street View panorámákat még 2011-ben rögzítették a zürichi Google munkatársai a CERN engedélyével.

A háton viselhető panorámakamerával készült felvételek egyikén a Nagy Hadronütköztető alagútjában láthatjuk a kék dipolmágneseket, amelyek egy 27 kilométer kerületű kört alkotnak. Egy másik panorámán az ALICE detektor nagy piros mágnesét figyelhetjük meg. Ez a detektor nem a Higgs-bozon észlelésére készült, hanem azt az ősanyagot szeretnék előállítani benne, amely közvetlenül az ősrobbanás után létezett az univerzumban.

Ezen a linken nézheti meg a Nagy Hadronütköztetőben készült Street View panorámákat Forrás: Google

Egy újabb panorámán egy másik detektort, az LHCb-t járhatjuk körbe, ebben a berendezésben minden korábbinál alaposabban vizsgálják az antianyagot. A fizika egyik nagy rejtélye, hogy mi történt az ősrobbanás során keletkezett antianyaggal, és miért csak az anyag maradt meg.

Az ATLAS és a CMS detektorok kulcsszerepet játszottak a Higgs-bozon felfedezésében. Ezekben zajlottk azok a proton-proton ütközések, amelyek alapján a kulcsfontosságú részecskét egymástól független megtalálták. A két külön detektorra azért volt szükség, hogy külön-külön, eltérő mérési módszerekkel is igazolni tudják a Higgs-bozon létezését. Peter Higgsnek, a nevét viselő részecske létezését előrejelző 84 éves fizikusnak az idén jó esélye van arra, hogy tudományos munkáját Nobel-díjjal jutalmazzák.

Érdkelik az internetes újdonságok? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!