Játékokat is várnak a kormányzati appversenyre

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár szerint a mobilos alkalmazások fejlesztése olyan szakterület, amelyben egyaránt érvényesülhet a magyar fejlesztők tudása. Az appversennyel az okostelefonok és táblagépek tudatos használatát szeretné elterjeszteni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca statisztikái szerint tavaly év végén már a magyar felnőttek 29 százaléka használt okostelefont, ez 3 és fél millió készüléket jelent.
Az Appra magyar! című versenyt az Informatikai, Távközlései és Elektronikai Vállalkozások szövetsége (IVSZ) indítja meg, a szaktárca pedig a fővédnök. A rendezvényt a Microsoft, a Telekom, a Telenor, a T-Systems, az Apcom és az eNET cégek támogatják.
A tervek szerint az idei évtől minden évben megrendezik majd az appversenyt, amelytől azt várják, hogy hatására jelentősen gyarapodni fog a magyar nyelvű applikációk száma, a felhasználók pedig tudatosan fogják használni okostelefonjaikat és táblagépeiket. A versenyre iOS, Android és Windows Phone rendszerre készülő alkalmazásokat lehet indítani.
Idén november 8-áig lehet alkalmazásokat indítani a megmérettetésen olyan appokkal, amelyeket 2012 július elsejét követően publikáltak bármelyik platform szoftverboltjában. A pályamunkákat ötfős szakmai zsűri bírálja el, de közönségdíjas appokat is kiválasztanak a Facebookon keresztül. A kategóriák győztesei és a közönségdíjasok kétszázezer forintos, képzésre fordítható ösztöndíjat nyernek, az év alkalmazásának készítőit pedig a Mobile World Congress nevű barcelonai mobilexpóra is kiutaztatják. A nyerteseket december 5-én fogják kihirdetni.


Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.