Gyilkosság helyett kutya a stégen: újabb rejtélyek a Google Földben

a Google Föld rejtélyei
Vágólapra másolva!
Sorra bukkannak fel bizarr jelenségek a Google térképének műholdas és légi felvételein. A színes tavak, különös rajzolatok és egyéb furcsa objektumok valójában mind megmagyarázható jelenségek. 
Vágólapra másolva!

Előző cikkünkben többek között az iraki vértó, a mezőn felbukkant arckép és a füstszörny rejtélyét fedtük fel, most pedig megtévesztő objektumokkal, a klasszikus térképészetet és a legújabb földmegfigyelési eszközöket is kijátszó folyamatokkal foglalkozunk, de belekóstolunk az óceánfenék felmérésének buktatóiba is.

Rakéta Utah felett?

A lenti, Google Földből származó kép valóban nagy port kavart: rengeteg találgatták, milyen célból lőttek ki egy Tomahawk rakétát egy amerikai állam, konkrétan Utah felett.

Rakéta vagy csak egy repülőgép? Forrás: Google Föld

A valóságban most is egyszerű a megoldás, ráadásul itt van a szemünk előtt: ha jobban megnézzük a felvételt, látható, hogy egy sugárhajtású repülőgép van a képen, amelynek vékony, fekete szárnya beleolvad a háttérbe.

Fantomsziget

Sokkal nehezebb volt megoldani a Csendes-óceán déli részén csak bizonyos időpontokban felbukkanó, nagyjából a Szentendrei-szigettel azonos méretű folt rejtélyét, amely egyes űrfelvételeken látható volt, más időpontban készítetteken azonban nem. A jelenség komoly fejtörést okozott a tudósoknak.

A Sandy-sziget és hűlt helye különböző időpontban készített űrfelvételeken Forrás: Google Föld

Bármilyen meglepő, a korábban leleplezett példákkal szemben ez a "fantomsziget" nem leképezési hiba. A Google Földben is jól látható, sötét színű szigetet végül egy kutatócsoport is felkereste tavaly novemberben. Gyanúsnak találták ugyanis, hogy nem jelölik a modern hajózási térképek, pedig a műholdfelvételeken jól kivehető, pontosan lokalizálható. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói a térséget felkeresve sem találták meg a szigetet a 25 napos hajóút alatt. Ehelyett 1400 méter mély, nyílt óceánon hajóztak.

Hamarosan még kínosabbá vált a helyzet. Levéltári kutatások során ugyanis megtalálták a szigetet a Brit Admiralitás Vízrajzi Hivatalának 1875-ben készített térképén. A sziget rögzítését az 1908-as térképfrissítés se cáfolta meg. A térképeken ábrázolt alak és elhelyezkedése is egybevág a műholdfelvételeken látottakkal. A feljegyzések szerint a szigetet 1876-ban el is nevezte a Velocity nevű hajó kapitánya Sandy-szigetnek, és számos úti jelentés is említést tett a kikerüléséről.

A Sandy-sziget a Brit Admiralitás térképén Forrás: Google Föld

A megoldást egy 2004-es tanulmány szolgáltatta, amely a Tonga-szigetek vulkáni tevékenységéből származó, a víz felszínén úszó habkő útját követte nyomon. Kiderült, hogy nagyobb kitörésekkor a tengerbe kerülő habkő akár háromezer kilométeres utat is megtehet, majd az áramlások találkozásánál úszó szigetként összeállva évekig egy helyben lebeg. Számítógépes modellek segítségével elemezték a horzsakő útját, és a modell a műholdfelvételeken látott folt közelében helyezte el a szigetnek látszó lebegő köveket. A történelmi észlelések előtt is volt vulkáni tevékenység a távoli szigetvilágban, így Maria Seaton csoportja 2013-ban megfejtette a fantomsziget rejtélyét. Mint kiderül, a fantomsziget nagyjából kétszáz nappal egy vulkánkitörés után tűnik fel, és az internetes térképeken az alábbi koordinátákon lehet megnézni: -19.161465° 159.938276°0

Gyilkosság a stégen

Ez a szintén a Google Földből származó képrészlet úgy járta be a világsajtót, mint egy drasztikus gyilkosság drámai felvétele. A légifelvétel-részleten egyesek szerint egy ember áll az áldozat és egy hatalmas vértócsa mellett egy stégen.

Forrás: Google Föld

A vérnek látszó vörös folt valójában csak megcsillanó víz játéka a kopott deszkákon. Az azóta megjelent beszámolókból azonban már tudjuk, hogy két ember ácsorog a stégen egy kutyával, amely még vizes az úszás után.

UFO-k helyett adó- és víztornyok

Sokak szerint az alábbi felvételen egy különös háromszög látható, amelyben erős fény és egy lebegő tárgy árnyéka jelenik meg. Ahogyan az összes, a Google Földből származó állítólagos UFO-észlelés esetében elmondható, ez a felvétel is csak a fantáziadús böngészők számára adhat hasonló ihletet.

Forrás: Google Föld

Az árnyék valójában háromszög alaprajzon kiépített adótornyoké, amelyek egy szélerőmű-csoportnak továbbítanak vezérlőjeleket.

Az alábbi kép is önmagáért beszél: ez sem repülő csészealj (ahogyan egy internetes bejegyzésben olvashatjuk), hanem egy víztorony korong alakú tartálya vet árnyékot.

Forrás: Google Föld

Megtalálták Atlantiszt?

Miután a Google elérhetővé tette a szonáros óceáni mederfelmérés eredményeit, néhány lelkes böngésző hírül adta, hogy megtalálta Atlantisz elsüllyedt városát. A méréseket végző szakemberek azonban már másnap rácáfoltak erre, hiszen a vonalakat maga a szonárt hordozó hajó hangárnyéka hozza létre az elhaladáskor.

Forrás: Google Föld

A területen a mérések utáni hibaszűrés valószínűleg kiegyenlítette volna a kutatók számára érdekes óceánalji egyenetlenségeket is, ezért a vonalak is benne maradtak az óceánfeneket ábrázoló háromdimenziós modellben.

Amennyiben különös, magyarázatra szoruló jeleket, furcsa objektumot észlel légi- vagy űrfelvételen, és elküldi a Távérzékelési Technológiák és Térinformatika szakfolyóirat számára (www.rsgis.hu, [email protected]) az Origón megjelenő sorozatban igyekszünk megfejteni a felvételen látottak hátterét.