Már elindult a jövő könyvtára

Scribd előfizetéses könyvolvasási szolgáltatás, fix havidíjért korlátlan könyv
Vágólapra másolva!
Havi kétezer forint körüli díjért annyi könyvet olvashat a felhasználó a Scribden, amennyire ideje van. Még nem tudni, beválik-e a zenepiacon már bizonyító üzleti modell.
Vágólapra másolva!

A Google napokban indult zeneszolgáltatásához hasonlóan havidíj ellenében korlátlan tartalomfogyasztást nyújtó szolgáltatást indított a világ legnagyobb digitális könyvtárának számító amerikai Scribd.

A hat éve működő szájt legújabb szolgáltatása azt teszi lehetővé, hogy havi nettó kilenc dolláros, vagyis kétezer forintnak megfelelő díjért cserébe a felhasználók a Scribd több ezer kötetes kínálatában elérhető elektronikus könyvek bármelyikét kedvük szerint elolvashassák.Az idegennyelvű kötetek között egyebek mellett a nagy névnek számító HarperCollins kiadó kötetei is megtalálhatók. A katalógus stílusonkénti bontást kínál, katalógusa pedig több ezer legális kötetet tartalmaz - a Scribdre ugyanis a felhasználók saját dokumentumaikat is feltölthetik, ezek eredeti azonban nem mindig tisztázott.

A Scribd új szolgáltatásának reklámja Forrás: Scribd

A korlátlanul olvasható könyvek toplistáján Michael Crichton, Paulo Coelho és Arthur C. Clarke regényeinek angol nyelvű kiadásai tartoznak a legnépszerűbbek közé. Egy Agatha Christie-klasszikust is megtaláltunk ezek között, ám ezt az oldal nem engedte megnyitni, mert magyar felhasználók számára nem volt elérhető a kötet,

Jelenleg webböngészőből, illetve androidos és iOS-es okostelefonon és táblagépen lehet olvasni a Scribd kínálatában elérhető e-könyveket a cég saját applikációján keresztül, emellett a Kindle Fire és Nook táblagépek támogatják a szolgáltatást, az utóbbi két cég e-könyves olvasói viszont nem kompatibilisek vele.

Néhány a legnépszerűbb e-kötetek közül Forrás: Scribd

A nagy e-könyves kiadók közül a Scribd az első, amely havidíjas konstrukcióban teszi lehetővé az olvasást, hasonló szolgáltatást a legnagyobb piaci szereplőnek számító Amazon sem kínál. A vállalat 29 éves alapítója, Trip Adler egyébként valaha Mark Zuckerberggel együtt járt a Harvard Egyetemre, ám a Facebook alapítójával ellentétben ő be is fejezte ott tanulmányait. Bár a havidíjas könyvolvasás az olvasók számára jutányos árat jelent, egyelőre nem tudni, mennyire képes szolgálni az írók érdekeit is. Elképzelhető, hogy a jövőben a frissen megjelent kiadványokat egyedi áron kell majd megvenni, idővel pedig belekerülnek a havidíjas katalógusba is.