Leolvadtak az NSA szerverei

Vágólapra másolva!
Az olcsó áram reményében települt Utah államba az amerikai nemzetbiztonság új internetes megfigyelőközpontja. A szerverpark átadását súlyos elektromos hibák akadályozzák.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal című amerikai lap értesülései szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Utah állambeli Bluffdale-ben lévő új megfigyelőközpontjának megnyitását nem várt elektromos hibák akadályozzák. A utahi adatközpont mellett a szervezet két további óriási adatközpont létesítését tervezi, hogy kibővíthesse az interneten és távközlési hálózatokon zajló kommunikáció megfigyelését.

A lap úgy tudja, hogy az elmúlt több mint egy év során tíz alkalommal is százezer dollár értékű berendezés ment tönkre az elektromos hálózat hibái miatt. Az NSA egyik munkatársa szerint ezek során egyes berendezések megolvadtak, mások lángra is kaptak. Az esetek kapcsán egyébként vizsgálat indult a Wall Street Journalhoz eljutott iratok szerint.

Városnyi energiát fogyaszt az új kémközpont

Az üzemszerű működést akadályozó hibák miatt az adatközpont átadása több alkalommal is meghiúsult, noha eredetileg tavaly októberben át kellett volna adni. Az 1,4 milliárd dolláros befektetéssel létesülő, 93 ezer négyzetméter alapterületű Bluffdale-i szerverparkban, ahol nem csak tárolnák, de elemeznék is a megfigyelések során begyűjtött adatokat.

Teljes kiépítésében az adatközpont 65 megawatt áramot vesz majd fel működése közben. Ennyi energiával egy húszezer lakosú kisvárost is ki lehet szolgálni. Az NSA új adatközpontjának havi villanyszámlája egymillió dollár körüli lesz, pedig a kedvező energiaárak miatt telepítették épp Utah államba. A Wall Street Journalnak az NSA szóvivője elismerte a problémákat, de szerinte azokat már orvosolták.