A Mózes megállítja a tengert Velencénél

Velence, tesztelik a mobil árvízi gátat Velencében, Mózes
Vágólapra másolva!
A Mózes nevű méregdrága gátrendszerrel óvnák meg a történelmi olasz várost az árvizektől. Első darabjai sikerrel vizsgáztak.
Vágólapra másolva!

Az Adriai-tenger északi részén fekvő város egyik jellezgetése az acqua alta, vagyis a "magas víz", amely november és április között évente több alkalommal teljesen elönti a város alacsonyabban fekvő részeit. Az idei ősz első acqua altája a múlt héten alakult ki a városban, amely a múlt század során 23 centimétert süllyedt. Velencét 1993 és 2002 között több mint ötven áradás sújtotta, jelentős károkat okozva a város műemlékeiben.

A történelmi városmagott, illetve az azt körülvevő Velencei-lagúnát hamarosan egy 5,4 milliárd eurós, vagyis mintegy 1600 milliárd forintnak megfelelő összegből épülő, hetvennyolc darab óriási vízzáró kapuból álló mobilgátrendszerrel fogják megóvni, amely olaszul a Mose, magyarul Mózes nevet viseli. A BBC beszámolója szerint a gátrendszert építő konzorcium már most jelezte, hogy azonnal szüksége van mintegy 174 milliárd forintnak megfelelő összegre, hogy a négyezer munkás bevonásával megkezdődhessen az építkezés.

A bibliai prófétáról elnevezett mobilgát építése korrupciós botrányok és a gazdasági válság miatt már tíz éve húzódott, szombaton azonban sikerrel végezték az első műszaki tesztjét. Ennek keretében négy darab, egyenként negyventonnás vízzáró kapu működését tesztelték élesben. A teljes gát - több mint másfél kilométeres hosszúságban - a tervek szerint 2016-ra készül el.

A Mózes gátrendszer első négy darabja Forrás: AFP/Marco Sabadin

A kapuk alapesetben a tengerfenéken fekszenek vízzel telítve, felnyitásukra pedig akkor kerül sor, ha a tenger szintje 1,1 méterrel megemelkedik. A felnyitáshoz a tengerfenéken lévő tartályokba levegőt pumpálnak, amelynek hatására a kapuk felemelkednek, és útját állják a víztömegnek. Évente átlagosan hét alkalommal emelkedik ilyenmagasra a vízszint a Velencei-lagúnában. A gát működése:

Magyarországon tavasszal Szentendrén építettek ki mobilgátat a Duna árhullámai ellen való védekezésként: az árvízvédelmi gátfal esetében csak a föld alatt hat méter mélyre levert cölöpöket kell állandóra kiépíteni. A kilátást eltakaró árvízvédelmi falat szükség esetén lehet összeszerelni egy közeli raktárból.