Felturbózták az iPadet

Vágólapra másolva!
Retina képernyőt szerel új minitabletjébe az Apple, a nagyobbik iPad novemberben érkező kiadása pedig vékonyabb és könnyebb lett elődjénél. Novembertől kaphatók az új táblagépek.
Vágólapra másolva!

Két új iPad táblagéppel rukkolt elő kedden az Apple: a nagyképernyős modell új, iPad Airnek nevezett változata november 1-jén, az iPad Mini 2 pedig november végétől lesz kapható Magyarországon.

Új szívet és arcot kapott az iPad Mini

A kompakt méretei és kedvezőbb ára miatt kelendőbb, 7,9 colos iPad Mini retinásváltozata már Retina felbontású képernyővel (2048x1536) rendelkezik, ami jelentősen javítja a képernyőn megjelenő szövegek olvashatóságát. Az első generációs iPad Mini sokkal gyengébb, 1024x768 pixeles képernyővel rendelkezik, de ennek gyártása is folytatódik, mivel az elavultabb felszereltségével olcsóbban tudja árulni a cég. Meglepő módon az új iPad Mini wifis alapváltozatát 120 ezer forintos áron kínálja a cég, míg a rivális Google Nexus 7 táblagép idei verzióját már 80 ezer forintért meg lehet venni, hasonlóan jó minőségű érintőképernyővel. A 4G-s mobilinternettel szerelt, retinás iPad Miniért 160 ezer forintot kérnek.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az iPad Airrel Forrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Az iPad Mini Retina modellben ugyanaz az Apple A7-es lapka található meg, amellyel az itthon pénteken megjelenő iPhone 5s okostelefont is felszerelik - ez a cég jelenleg elérhető leggyorsabb mobillapkája. Az új iPhone-nal ellentétben egyik iPadet sem szerelik fel ujjlenyomat-olvasós Home-gombbal, pedig szinte minden elemző ezt jósolta előzetesen. Ellenben mindkét új iPadben megtalálható az a másodlagos lapka, amely kizárólag a mozgásérzékelést és egyéb szenzorok kiszolgálását végzi, hogy azok használata ne lassítsa le a rendszer működését.

Már nem behemót a nagy iPad

Az Apple legújabb nagyképernyős táblagépét iPad Airnek nevezik, és ugyancsak az A7-es lapkát használja. Mivel ez a modell 9,7 colos képernyővel rendelkezik, a Retina felbontás itt az új Mininél kicsivel rosszabb, de még mindig elég jónak számító képminőséget jelent.

Az iPad Air karcsúbb és jelentősen könnyebb lett Forrás: AFP/Carl Court

Az iPad Air esetében ráadásul két milliméterrel vékonyabb lett a készülék háza, a kijelző melletti perem is sokkal kisebb lett, és jelentősen csökkent a készülék tömege, amely nagyjából 470 gramm, míg az új Minié 310 gramm körüli - a Google Nexus 7-é pedig 290-300 gramm körül van felszereltségtől függően. Az iPad Air legolcsóbb, wifis változata 150 ezer forintba kerül, 4G-s mobilnettel szerelt változata 190 ezer forintba kerül.

Az iPad Air és az új Mini Forrás: Apple

Mindkét új táblagép 5 megapixeles fotókat, és full-HD-s videókat tud felvenni a hátlapi kamerával, hasznos újításuk, hogy támogatják a - megfelelő router esetén elérhető- MIMO wifitechnológiát. Ez lehetővé teszi, hogy a hálózati eszköz és a táblagép egyszerre több szálon kommunikáljon, javítva a vétel minőségét és sebességét is. Bár a két új iPad hardverét illetően nem nyújt szignifikánsan többet a sokkal olcsóbban elérhető riválisnál, az Androidhoz képest több - 475 millió darab - kifejezetten táblagépre optimalizált appot lehet elérni rájuk, amelynél a Google jelenlegi szoftverkínálata valamivel gyérebb, a Microsofté pedig sokkal sivárabb.

Az Apple-nél sem hal ki az asztali számítógép

Az Apple letölthetővé tette a Mac OS X operációs rendszer legújabb, Mavericks nevű kiadását. Ez az első olyan verzió, amelyet nem csak új számítógépeken kapnak meg ingyen a vásárlók, hanem a régebbi modellekhez sem kell fizetni a használatáért. Eddig a korábbi gépek frissítése néhány ezer forintba kerül. Az új szoftver az Apple szerint intelligensebb akkumulátorkezelése révén akár egy órával is képes megnövelni a laptopok üzemidejét. A Mavericks beépített térkép és naptáralkalmazást, jelszótárolót tartalmaz, és egyszerűbbé teszi a több képernyős használatot, és új értesítőfelületet is beépítettek a szoftverbe, amelyhez ingyen jár mostantól az iWork nevű irodai csomag is.

A kerek Mac Pro belseje Forrás: Apple

Már korábban bejelentette az Apple, de csak most kezdi el árusítani az Apple Mac Pro nevű munkaállomását. A nagyteljesítményű gép leginkább egy asztali szemetesre hasonlít, mert kerek és kicsi, speciális hűtésének köszönhetően pedig teljes csendben működik - ígéri a cég.

Belsejében tipikus otthoni gépekben használatosnál nagyobb teljesítményű Intel Xeon processzorok dolgoznak, és fejlett SSD-meghajtóval lehet rendelni, hagyományos wincheterből legfeljebb külső meghajtót lehet kapcsolni ehhez. Legolcsóbb változata háromezer dollár, vagyis mintegy 650 ezer forintos nettó áron lesz rendelhető decembertől. A számítógép érdekessége, hogy nem Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban szerelik össze, bár komponenseit továbbra sem helyben állítják elő. A cég új Macbook Pro laptopjai vékonyabbak és gyorsabbak lettek elődeiknél.