Vágólapra másolva!
Egy barkácsmódszerekkel fejlesztett bioszenzort ültetett a saját bőre alá egy amerikai biohacker. Beszámolója szerint kiborgnak lenni még fájdalmas, és nem is túl szép dolog.
Vágólapra másolva!

A Grindhouse Wetware nevű, biohackeléssel foglalkozó amerikai vállalkozást vezető Tim Cannon a bal karjába ültetett be egy bioszenzort. A Circadia 1.0 nevű lapka a Grindhouse saját fejlesztése, a testműködés alapvető jellemzőit képes folyamatosan monitorozni és Bluetoothon keresztül egy androidos táblagépre vagy okostelefonra továbbítani.

Szenvednie kell annak, aki kiborg akar lenni

A másfél éves munkával kifejlesztett szenzor egyelőre nem a miniatürizálás remeke, mivel majdnem akkora, mint egy céges belépőkártya. Tim Cannon felkarjából jócskán kitüremkedik, úgy fest, mintha egy okostelefont varrt volna be a bőre alá.

Tim Cannon megmutatja a szenzorját

Bár a szenzort egy speciális tok óvja a külső hatásoktól – illetve a szervezetet az alkatrészekből esetleg távozó káros anyagoktól –, a Circadia lapka még nem rendelkezik hivatalos hitelesítéssel egészségügyi alkalmazásra. Ennek megfelelően a szenzor beültetését orvosok nem vállalták, ezért a beültetésben Cannonnak egy egészségügyi végzettséggel egyébként nem rendelkező biohacker segédkezett. Mivel nem orvos végezte a beavatkozást, nem volt mód érzéstelenítésre sem – írja a Vice.com hírportál.

A lapka jelenlegi verziója csupán a testhőmérsékletet képes monitorozni, és riasztást küld a telefonra, ha azt érzékeli, hogy az a normális fölé emelkedik. Azóta már elkészült a következő generációs változat is, amely már a pulzus mérésére is képes, és a méretei is kompaktabbak.

Nem túl vonzó látvány a barkács módon fejlesztett szenzor a testben Forrás: MotherboardTV / YouTube

Megyek aludni, és feltöltöm a szenzoromat

A bőr alá épített szenzor akkumulátorának töltése vezeték nélküli technológiával történik, beépített fénye pedig a sötétben képes megvilágítani a Tim Cannon felkarján lévő tetoválást is.

A Grindhouse hamarosan árusítani is fogja a bioszenzor új változatát, amely 500 dollárért, vagyis százezer forint körüli összegért lesz megvásárolható.