Ferrariként száguld a a szupergyors tank

Vágólapra másolva!
A Howe & Howe Technologies cég fejlesztése egy sportautó sebességével száguld a terepen.
Vágólapra másolva!

A jármű az amerikai Howe & Howe Technologies cég fejlesztése, amelynek elkészültét a Discovery amerikai tévécsatornán futó sorozatban is megörökítették. A könnyű harckocsit kísérleti célból fejlesztették ki az amerikai hadsereg számára, amely tesztelte is a világ leggyorsabb lánctalpas járművének számító Ripsaw-t.

A kompakt méretű tankra hasonlító járműből két típus létezik, az MS1 jelűt emberi sofőr nélküli, távirányítással való használatra tervezték, míg az MS2-es változat embert is tud szállítani. A Ripsaw nem katonai használatra szánt változat 3,5 másodperc alatt képes 104 kilométer/órás sebességre gyorsulni, az erősebb kivitelű katonai változat ennél valamivel lomhább, de azt akár fedélzeti nehézfegyverzettel is fel lehet szerelni.

Ezt a tankot nem lehet bármivel leelőzni Forrás: Flickr / Amerikai Hadsereg

Ilyen rövid idő alatt olyan sportautók képesek felgyorsulni, mint a Porsche 911 Turbo, a Chevrolet Corvette C6, vagy a Ferrari Enzo. A lánctalpas jármű végsebessége 152 kilométer/óra, tömege négy tonna, de akár egy tonnányi terhet is tud szállítani.

A Ripsaw távirányítható változatát Irakban is használták az amerikaiak, a jármű azonban a G.I. Joe: Megtorlás című mozifilmben is szerepelt - hívta fel a figyelmet a Novo Sapiens blog. A filmhez a Ripsawból egyedi kivitelű változat készül, amelyet felkészítettek a speciális kaszkadőrmutatványok végrehajtására is, hogy a jelenetek forgatásakor ne kelljen számítógépes trükköket alkalmazni. Többek közt azt is meg kellett oldani, hogy lánctalpas meghajtása ellenére a jármű képes legyen farolni és nagyokat ugratni is.

A Ripsaw speciális változata a G.I. Joe: Megtorlás című filmhez Forrás: Howe and Howe

Az akciófilmben használt Ripsaw egyébként a polgári változaton alapul, látványos páncélzata nem lát el valódi funkciót. Miután a tankból csak egyetlen darab készült, a kaszkadőröknek nagyon kellett vigyázniuk annak épségére, de a forgatás 13 napját a jármű egyetlen kisebb hibával átvészelte.