Felküldték a Föld-figyelő szuperkamerát

Urthecast
Vágólapra másolva!
Az UrtheCast olyan lesz, mintha a Google Földben néznénk bolygónkat élőben. Jövőre már láthatjuk az első képeket a Nemzetközi Űrállomásra szerelt kamerákról.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint hétfőn 21 óra 53 perckor indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) azokat a nagyfelbontású videokamerákat, amelyek a jövő év elejétől valós idejű képet fognak közvetíteni bolygónkról. Az UrtheCast (ejtsd:"örszkaszt", magyarul nagyjából: Föld-közvetítés) nevű szolgáltatást az azonos nevet viselő kanadai cég fejlesztette ki, amely az űrből készült felvételek értékesítésével foglalkozik.

Ilyenek lesznek a kamerák az ISS-en

A felvételek készítéséhez használt közepes és nagyfelbontású kamerákat az űrállomás egyik orosz moduljának burkolatára fogják felszerelni az ISS-en tartózkodó űrhajósok az elkövetkező hetek során. A több hónapos kalibrálási és beüzemelési folyamatot követően várhatóan a jövő év első negyedévétől lesz elérhető a kamerák élő képe az UrtheCast honlapján keresztül.

Olyan lesz, mint a Google Föld élőben

A kisebbik kamera képén a Földön lévő 5 négyzetméteres terület egy képpontnak látszik majd. Ez akamera bolygónk felszínét az északi és déli 51 fokos szélességi körök között pásztázza. A nagyobbik, egyméteres felbontású kamera mozgatható lesz, így igény szerint lehet majd ráirányítani a közvetíteni kívánt területre. Ez nagyjából a Google Földben elérhető műholdképekkel azonos minőségnek felel meg: ilyen felbontás mellett kivehető egy ház elhelyezkedése, bár homlokzatának mintái már nem. Az űrállomásról közvetített képen a mozgó autók és akár tüntetések vagy tömegrendezvények is kivehetők lesznek.

Egy-egy nemzetközi érdeklődésre számot tartó eseményt a honlapon keresztül bárki megtekintheti majd úgy, akár egy YouTube-videót, bár a felvételek csupán másodpercenkénti három képkockás sebességgel lesznek rögzítve, ezért eléggé darabosak lesznek rajtuk a mozgások.

Így működik majd az UrtheCast

"Képzeljenek egy egy csaknem élő képet közvetítő Google Földet, ahol nem négy éves műholdképeket lehet nézegetni" - nyilatkozta George Tyc, a társaság műszaki vezetője. Az ISS-re felszerelésre kerülő, együtt mintegy tizenötmillió dollárt érő kamerákat két év munkával készítették el a brit Rutherford Appleton Laboratóriumban (RAL) RAL fejlesztői. Ezek számos kereskedelmi forgalomban is kapható alkatrészt tartalmaznak, ám az extrém környezetben való használat érdekében külső borításukat jelentősen megerősítették. Miután az űrhajósok mozgása miatt az űrállomás egésze gyakran megrázkódik, a kamerákat a rezgéseket tompító, speciális tartókon kell elhelyezni.

Baloldalt a közepes, jobbra a nagyfelbontású kamera az ISS virtuális modelljén Forrás: urthecast

Emellett a folyamatos élőkép közvetítéséhez egy hatékony videotömörítő rendszert is ki kellett fejleszteni, és több földi vevőállomást is ki kellett építeni, ahol a beérkező felvételek digitális feldolgozása, nézhetővé tétele zajlik majd.

Írnak egy e-mailt, ha a házunk felett vannak

Bár a Google Földben a nagyobb városokról az UrtheCasténál nagyobb felbontású műholdképek is elérhetők, ezek általában több évvel korábbi felvételek, míg a kanadai cég mindössze a közvetítés és feldolgozás idejével - ezt nagyjából háromnegyed órásra becsülik - késleltetett, csaknem valós idejű képet fog közvetíteni, bár ezen mindig csak a Föld adott, 40 kilométer széles, csíkszerű részlete lesz látható.

Az űrhajósok víz alatt gyakorolták a kamerák felszerelését

Az űrállomás naponta tizenöt-tizenhat alkalommal kerüli meg a Földet, és mivel keringési pályája ismert, az UrthCast üzemeltetői mindig előre tudják, hogy egy adott régiót mikor mutatnak kamerák. A honlapon a felhasználók előre megadhatják majd az őket érdeklő címeket, a rendszer pedig automatikusan megmondja, hogy az adott helyszínről mikor várható élőkép. A cég tervei szerint az ISS-ről naponta mintegy 150 darab, másfél perces videofelvételt tudnak majd eljuttatni a földi állomásokra, ami nagyjából kétszáz gigabájtos napi adatforgalmat jelent. Az adatok célba juttatását az orosz űrügynökség végzi, amely cserébe hozzáférést kap a felvételekhez az UrtheCasttól - írja a Discovery csatorna honlapja.

Az UrtheCast nagyfelbontású kamerája még a Földön Forrás: urthecast

A kanadai cég az ENSZ-szel is megállapodást kötött arról, hogy természeti katasztrófák esetében - amilyen például a Fülöp-szigeteki tájfun volt - élő képet biztosítanak majd az érintett régiókról a mentés támogatásához. Az UrtheCast folyamatosan archiválni is fogja saját felvételeit, és mezőgazdasági, ipari és kormányzati célra értékesíteni fogja azokat: ebből szándékszik fenntartani magát. Scott Larson, a kanadai cég vezetője emellett azt reméli, hogy az UrtheCast nyílt alkalmazásfejlesztői felületére új szolgáltatások, játékok és oktatási eszközök is fognak készülni - ezek kiszolgálásából is remélnek bevételeket.