Egy új kütyü kizárja a város zaját

Sono zajszűrő, nosie cancelling
Vágólapra másolva!
Az ablakra cuppantható eszköz hasonló elven működik, mint a zajszűrős fejhallgatók.
Vágólapra másolva!

A Sono nevű eszköz egy osztrák dizájner, Rudolf Stefanich fejlesztése, aki már működő prototípust is készített belőle. A kütyü működését egy rövidfilmen mutatja be - valamelyest eltúlozva - a diplomamunkájaként elkészített Sono gyakorlati képességeit.

Stefanich találmánya leginkább egy dizájnos hangerőszabályzóra hasonlít, amelyet egy girbegurba kivitelű antenna vesz körbe. Az ablakra feltapasztva a készülék zajszűrőként funkcionál az üvegen. Eltekerésével lehet szabályozni azt, hogy milyen típusú zajokat szeretnénk kint tartani, és melyeket engedjen át.

A demonstrációs videón például az utcazajt és a szirénák hangját kizárja a Sono, ám a madárcsicsergést nem. Ez elvileg lehetséges is lenne, de csak akkor, ha a zajok frekvenciája elkülöníthető.

A zajszűrős fejhallgatók egy mikrofon segítségével érzékelik a külső zajokat, és belül antizajt - azokkal ellentétes polaritású hangot - állítanak elő, amely kioltja a háttérben hallható, nem kívánatos hangokat. A Sono esetében az antizajt az ablaküveg megfelelő frekvencián történő rezgetésével állítja elő.

A Sono az ablakban Forrás: ID2 Studio / Rudolf Stefanich

Hasonlóan működik a Sono is, a kerek antennája a projekt leírása szerint arra szolgál, hogy az elektromágneses hullámokból energiát nyerjen működéséhez, bár ez inkább csak rásegítésként működhet.

A Sono zajszűrő az asztalon Forrás: ID2 Studio / Rudolf Stefanich

A készülék egyébként hagymányos akkumulátorról működik, és prototípusa 12 decibellel tudta mérsékelni az üvegen átmenő zajt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a zaj eredeti hangereje a negyedére csökkent. Feltalálója a Sono tömeggyártását is tervezi, ennek konkrétumairól azonban még semmit sem tudni.