Elkészült a világ legjobb papírrepülője

Okostelefonnal irányítható papírrepülő, PowerUp 3.0
Vágólapra másolva!
Egyszerű papírrepülőgéphez lehet rögzíteni a PowerUp 3.0 nevű távirányítható propellerrert, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztett ki feltalálója.
Vágólapra másolva!

A papírrepülő belsejébe tűzhető kivitelben készülő kütyü egy Shat Goitein nevű - korábban pilótaként dolgozó - amerikai feltaláló agyszüleménye, aki a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó oldalon gyűjt tőkét a termék tömeggyártásához.

Ezzel a szoftverrel lehet irányítani a gépet Forrás: Kickstarter / PowerUp 3.0

A papírrepülők high-tech meghajtását a legolcsóbb kivitelben 30 dollárért, vagyis 6-7 ezer forintnak megfelelő összegért lehet előrendelni. A vékony szénszálas rúdra épülő kütyü elején egy apró elektromos motor, akkumulátor és vezeték nélküli adóvevő található, hátul pedig a meghajtást biztosító propeller, és az irányításhoz szükséges, mozgatható függőleges vezérsík található.

A PowerUp segítségével egy papírrepülő akár tíz percen át a levegőben tartható, a beépített akkumulátor ennyi ideig képes folyamatosan meghajtani a rotort. A távirányító hatótávja nagyjából 55 méter, a vezérlés az iPhone vagy iPad szenzorainak segítségével, a telefon megfelelő irányba döntésével történik. Mivel a vezérlés könnyű, és a szerkezetet is strapabíróra tervezték, akár gyerekek is tudják reptetni vele saját papírgépeiket.

Így kell behelyezni a papírrepülőbe a Powerupot Forrás: Kickstarter / PowerUp 3.0

Goitein még 2008-ban kezdte fejleszteni a papírgépmeghajtó rendszert kifejezetten azért, hogy gyerekek tudják megtanulni segítségével a repülés alapjait. A PowerUp első generációja 2009-ben készült el, az idén megépített harmadik generációs változat pedig a feltaláló reményei szerint tömeggyártásra is kerülhet.