Felszínreemelkedés és különleges átalakítás nélkül indítottak drónt egy amerikai tengeralattjáróról.

Először indított sikeresen pilótanélküli felderítőeszközt tengeralattjáróról az amerikai haditengerészet fejlesztőrészlege a Providence nevű tengeralattjáróról. Az XFC UAS - eXperimental Fuel Cell Unmanned Aerial System, kísérleti pilóta nélküli légi rendszer - nevű drón indítására a tengeralattjáró felszínre emelkedése nélkül került sor, a kilövéshez a tengeralattjárót sem kellett átalakítani, a felderítőeszközt a Tomahawk rakéták felszín alatti kilövéséhez használt indítóállásból bocsátották fel.

A drón tervezői olyan eszközt készítettek, ami a Tomahawkok testéből kialakított csőben elfér, utóbbi a felszínre érkezés után bólyaként lebeg a vízen. A megoldás alkalmazásával nem csupán a tengeralattjárók átalakítása válik szükségtelenné, a legénységnek sem kell különleges kiképzést kapnia azok kezeléséhez.
 

Felszállás közben bontja szárnyaitForrás: NAVSEA-AUTEC


Maga a felderítőeszköz a vízen lebegő bólyából száll fel, a közölt képek szerint összecsukott szárnyakkal, amelyek a felszállás során nyílnak ki. A drón elektromos motorját üzemanyagcellák látják el energiával, a beszámoló szerint a gép többórás sikeres repülés után szállt le a haditengerészet Bahama-szigeteki bázisán. Hivatalos specifikációi szerint az XFC drón hat órát tud a levegőben tölteni egy-egy bevetés alkalmával. A vertikális felbocsátás révén ezt a drónt akár egy kisteherautó méretű járműről is fel lehet bocsátani.

A robotrepülőgép a küldetés során folyamatosan élő közvetítést adott környezetéről a Providence és a norfolki haditengerészeti kutatólabor számára. Az új eszköztől azt remélik, hogy a tengeralattjárók képesek lesznek a felszínre emelkedés nélkül felderítést végezni, pozíciójuk elárulása nélkül.