Mi is féltünk a kínai okosmobiltól. Aztán jött a Zopo

okostelefonok összehasonlító tesztje
És megszületnek az előadások, amelyeken kötelező lesz elővenni az okostelefont: mobilkommunikáció szak indul a Szegedi Tudományegyetemen
Vágólapra másolva!
Még mindig rengeteg borzalmas okostelefont árulnak százezer forint alatt. Kiválogattuk, és főleg az árra koncentrálva teszteltük a hét legjobbat. Ha sosem hallott még a Zopo C2-esről, most megismerheti.
Vágólapra másolva!

Minden gyártótól és forgalmazótól az általuk legjobb vételnek tartott készüléket kértük kölcsön. A telefonok értékeléséhez pontozási rendszert dolgoztunk ki, amelyben legfeljebb 10 pontot kaphatott egy készülék. A legnagyobb hangsúlyt az árra helyeztük: ha a telefon 50-60 ezer forintba kerül, eleve öt ponttal indult, a 60-70 ezer forintos négyet, a 70-80 ezer forintos hármat, a 80-90 ezres kettőt, a 90-100 ezer forintos készülék pedig csak egy pontot kapott. Ennél drágább telefonokat most nem teszteltünk. A második öt pontot a telefonok a működésükre kapták. Ha bármilyen fontos hiányosságot vagy gyengét találtunk, levontunk egy-egy pontot.

Zopo C2

Sosem hallott még a Zopo cégről? Ez nem csoda, hiszen a sencseni mobilgyártó csak tavaly indult, elképesztően olcsón kínált készülékei azonban elég nagy számban fogynak - egyelőre szinte kizárólag a magyar online aukciós oldalakon és kínai háttérrel dolgozó online piactereken. A C2-esnek egyáltalán nincs gagyi jellege, nagyon jól össze van rakva, a hátlap műanyaga is jó minőségű - egyedül a bekapcsoláskor lejátszott, kínai karaktereket tartalmazó, harsány zenével megspékelt animáció hat kicsit furcsán.

Zopo C2 Fotó: Origo

Az ötcolos kijelző full HD felbontású, ami nagyon szuper minőséget biztosít, és a látószögével, színeivel sincs gond. A telefon belsejében egy gyors, négymagos processzor dolgozik, szinte bármilyen látványos grafikájú játékkal elboldogul. Az általunk próbált példány 32 gigabájtos - tovább bővíthető - tárhellyel volt felszerelve. Nem volt baj a telefon hangminőségével, a wifikezeléssel és a mobilinternettel sem - bár ez csak HSDPA, nem 4G. Az Android 4.2 sem fagyott le rajta, egyedül a Facebook Messenger alkalmazás volt hajlamos összeomlani alatta, de az app ezt a jelenséget az összes többi mobilon is produkálta. A beépített kamera 13 megapixeles, átlagos minőségű, videóból pedig full HD-t tud felvenni.

Egyedül az akkumulátorába tudtunk belekötni, a 2000 milliamperórás telep kapacitása csak egyetlen napra elegendő (ezért le is vontunk tőle egy pontot). A Huaweitől eltérően itt nemcsak a játékok, de a full HD-s képernyő meghajtása is eléggé meríti a készüléket. E sorok írásakor azonban kockázatos lehet C2-est vásárolni, mert a garanciális ügyintézést a kínai gyártóval kell intézni (újabb mínuszpont). Ugyanakkor a teszttelefont kölcsönadó ITV Kurzor nevű magyar cégnél már jelezték, hogy február tájékától teljes körű magyar jótállással is elérhető lesz a készülék.

Kijelző: 5 col (1920 x 1080 képpont)
Teljes ár: 70 ezer forint (4 pont)
Kamera: 13 megapixel (és full HD videó)
Használhatóság: egyelőre 3 pont a garancia hiánya miatt
Összpontszám: 7 pont (ha lesz magyar garancia, akkor 8 pontot kaphat)

***

LG Optimus F6

Az LG középkategóriás mobilját kategóriájához mérten nagy, közel 2500 milliamperórás kapacitású akkumulátorral lehet megvenni. Ez harmadával, negyedével nagyobb egy hasonló mobil telepénél, és sikerült elérnünk kétnapos üzemidőt is. Persze nem nézegettünk filmeket, és nem játszottunk, csak némi e-mail és böngészés fért bele.

LG Optimus F6 Fotó: Origo

Ennek a telefonnak nem HD-s a képernyője, de a képminőség elég jó, mivel a négy és fél colos méret mellett a kisebb felbontás is elfogadható. Belsejében egy kétmagos lapka dolgozik, a Subway Surfers és hasonló 3D-s játékokkal azonban ez is elboldogul, és az Android 4.1-est is normálisan futtatja. Az adatok tárolására 8 gigabájt hely van ezen a telefonon, ezért érdemes kapásból venni hozzá egy memóriakártyát. A készülék extrája, hogy 4G-s adatátvitelre is képes, és van benne NFC lapka is, ami később a bankkártyát kiváltó mobilfizetési szolgáltatásokhoz lesz jó.

Bár a beépített kamera paraméterei jónak tűnnek, és nem maradt le mellőle a LED-es villanó, kissé gyenge a minősége, ki is osztottunk egy mínuszt a telefonnak. Ezenkívül csak a gombok elhelyezésébe tudunk belekötni: a bekapcsolót a jobb oldalon helyezték el, míg balra egy átprogramozható gyorsbillentyű van. Ez betöltheti a kamera exponálógombja vagy a gyorsjegyzet előhívójának funkcióját is, csak meg kell szokni a jelenlétét, hogy ne keverjük minduntalan össze a bekapcsológombbal.

Kijelző: 4,5 col (960 x 540 pixel)
Teljes ár: 60 ezer forint (5 pont)
Kamera: 8 megapixel (full HD-s videó)
Használhatóság: 4 pont
Összpontszám: 9 pont

***

Huawei Ascend G525

A kínai gyártó mobilja az árára a maximális pontszámot kapta, hiszen ötvenezer forint körüli összegért haza lehet vinni hűségszerződés vagy hálózati korlátozás nélkül. Négy és fél colos képernyője már praktikusan használható méretű, férfikézzel is kényelmesen lehet rajta gépelni. A felbontása ugyan kicsivel elmarad a HD-től, de még így sem rossz.

Huawei Ascend G525 Fotó: Origo

A műanyag hátlap kagylóhéjszerű színe nőies külsőt kölcsönöz az egyébként kissé nehéz (155 grammos) telefonnak, de mivel olcsó telefonokat tesztelünk, ezért nem járt pontlevonás. Gombjai kizárólag a bal oldalon vannak, ez rövid megszokást igényel. A telefonon futó 4.1-es Androidra a Huawei egy teljesen egyedi grafikai felületet fejlesztett ki. Ennek egyik sajátossága, hogy nincs külön menüje a feltelepített appoknak, az összes alkalmazás a főképernyőn lapozgatva érhető el, ha az ikonjukat törölni akarjuk, a teljes app is törlődik. Viszont az olyan eleve beépített appokat, mint például a Twitter, nem lehet törölni, legfeljebb száműzni egy távoli oldalra. Egy saját appal viszont be lehet állítani profilokat a készülék működésére, amelyekkel a csengőhangon kívül még a fényerő, a wifi és a mobilnet állapota is szabályozható.

További fontos extra, hogy a telefon két SIM-kártyát is tud fogadni (mi eggyel teszteltük), bár mobilinternetezést csak az egyiken támogat, a másikon csupán hívásokat és SMS-eket lehet lebonyolítani. Kategóriájához képest szépen szólnak a beépített hangszórók is, a Subway Surfers nevű 3D-s játék pedig gyönyörűen fut a készüléken. A négymagos processzor meglepően takarékosan dolgozik, csak a játék vagy a YouTube-lejátszás terheli meg jobban. A G525-ösben csak 1700 milliamperórás akku működik, de ha csak e-mailre és a Facebookra, hírolvasásra használjuk, akkor a nap végén is 60 százalék körül tud maradni a töltöttség. A beépített 5 megapixeles kamera képminősége átlagos, de nincs mellette villanó, így este használhatatlan, és videóból is csak 640 x 480 pixeles felbontásút tud felvenni - ezért egy pontot levontunk tőle.

Kijelző: 4.5 col (960 x 540 képpont)
Kamera: 5 megapixel (a videó csak 640 x 480 pixel)
Teljes ár: 50-55 ezer forint (5 pont)
Használhatóság: 4 pont
Összpontszám: 9 pont

***

Samsung Galaxy Ace 3

Meglepő párosításban is elérhető a Samsung középkategóriás telefonjának idei modellje. Ezt a telefont ugyanis 4G-s változatban is meg lehet venni, amely gyorsabb - 1 helyett 1,2 gigahertzes -, kétmagos processzort tartalmaz, továbbá nagyobb akkumulátor és 8 gigabájt beépített háttértár is jár hozzá. Szerintünk a jobb hardver miatt annak is a 4G-s verziót érdemes megvennie, aki nem használja a leggyorsabb mobilinternetet.

Samsung Galaxy Ace 3 Fotó: Origo

Míg internetből a leggyorsabbat támogatja, a képernyő mérete és minősége inkább a középkategória alsó szegmenséhez közelít. Olyan egyszerű játékokkal, mint a Subway Surfers, ez a telefon is elboldogul. Az 5 megapixeles kamerától nem érdemes csodát várni, átlagosan teljesít, de legalább villanóval is felszerelték, viszont hiányzik róla az üzeneteket, nem fogadott hívásokat jelző LED - le is vontunk tőle egy pontot. Az Android 4.2 egyébként normálisan futott a telefonon, de egyébiránt teljesen átlagos a készülék, egynapos üzemidővel. Szerintünk csak akkor érdemes ezt a telefont választani, ha fontos a kompakt méret, mert egyébként az LG nagyobb teleppel fölszerelt telefonja, vagy a négymagos, játékokkal jobban boldoguló, dupla SIM-kártyás Huawei jobb választás lehet.

Kijelző: 4 col (800 x 480 pixel)
Teljes ár: 65 ezer forint (4 pont)
Kamera: 5 megapixel (720 p-s videó)
Használhatóság: 4 pont
Összpontszám: 8 pont

***

HTC Desire 500

A tajvani cég olcsó okosmobilja kicsivel kisebb a Huaweinél és az LG-nél, képernyője 4,3 colos, és kisebb felbontása miatt egy kicsivel gyengébb a képminősége, ami leginkább a betűk szélein érzékelhető, le is vontunk miatta egy pontot.

HTC Desire 500 Fotó: Origo

A műanyag házba épített Desire 500-as tudása a magasabb ár ellenére nem igazán múlja felül a riválisokat, bár a négymagos processzor legalább kellő sebességgel hajtja meg az Android 4.1-et és az egyszerűbb játékokat is. A HTC beépített főképernyő alkalmazását - ami a várható időjáráson és a pontos időn kívül az ismerősök facebookos bejegyzéseiből és hírekből is szemezget - nem lehet kikapcsolni, szerencsére a kezelőfelület többi része már szabadon testre szabható. A Desire 500-as két SIM-kártyás változatban is kapható. Nálunk az egy előfizetést használó modell járt, de egy töltéssel ez is csak egynapos üzemre volt képes. Igazából az az egy baja ennek a telefonnak, hogy túl van árazva.

Kijelző: 4,3 col (800 x 480 pixel)
Teljes ár: 80 ezer forint (3 pont)
Kamera: 8 megapixel (720 p-s videót vesz fel)
Használhatóság: pont
Összpontszám: 7 pont

***

Nokia Lumia 820

A tesztelt felhozatal legrégebben piacra dobott telefonja, még tavaly karácsonykor jelent meg. AMOLED képernyője színekben kiváló, pedig a 800 x 480 pixeles felbontása nem túl nagy - az okosan megtervezett kezelőfelület azonban ennek jelentős részét képes leplezni. A műanyag ház annyira szolidan van egybeépítve, hogy alig lehet lepattintani a telefon hátlapját, ami azért szükséges, hogy a SIM-kártyát és a microSD-kártyát be tudjuk rakni. Gyárilag 8 gigabájtos a háttértár.

Nokia Lumia 820 Fotó: Origo

A kétmagos lapka megbízhatóan gyorsan hajtja a Windows Phone 8-at, ami jelentős részben a rendszer kiforrottságának köszönhető. Appokból elég kevés van rá, emiatt le is vontunk egy pontot. A telefon 4G-s mobilnetet is támogat, van benne NFC-lapka, és kapható hozzá vezeték nélküli töltő és az ehhez szükséges hátlap is. Nem túl nagy, 1650 milliamperórás az akkumulátora, így nem meglepő, hogy takarékos használattal is csak másfél napos üzemet lehet kihozni belőle, egyébként célszerű minden este feltölteni.

A hátlapi Carl Zeiss-kamera 8,7 megapixeles fotókat készít, LED-vakuval megtámogatva, és este is meglepően jól használható. A fotók minősége (színhűség, képzaj) simán hozza egy 30-40 ezer forintos kompakt fényképező szintjét. A full HD videofelvétel simán megy, az eredmény kellően részletes. A teszt egyetlen Windows-telefonjaként azoknak javasoljuk, akik hajlandók az Androidtól teljesen eltérő, de nagyon átlátható kezelőfelületet megtanulni, és szeretik, ha a telefonjuk nem unalmas: a készülék piros és sárga hátlappal is kapható.

Kijelző: 4,3 col (800 x 480 pixel)
Teljes ár: 75 ezer forint (3 pont)
Kamera: 8,7 megapixel (full HD-s videót vesz fel)
Használhatóság: 4 pont
Összpontszám: 7 pont

***

Sony Xperia SP

A Zopo C2-es után ennek a telefonnak volt a legszebb képernyője, hiszen a 4,6 colos Xperia SP HD-felbontású LCD-vel van felszerelve. Tapintásra és ránézve is ez a telefon van a legjobban összerakva mind közül, ami nem is csoda, hiszen ez a készülék a legdrágább a felhozatalból.

Sony Xperia SP Fotó: Origo

A készüléket kétmagos lapka hajtja, ami elboldogul az egyszerűbb 3D-s játékokkal, és támogatja a 4G-t is, illetve van beépített NFC-je. A százezer forint alatti kategóriához viszonyítva erősek a fotós és videós képességei. Az akkumulátor kapacitása közel 2400 milliamperóra, de a kétnapos üzemet csak takarékos használat, vagy a beépített Stamina mód aktiválásával lehet elérni. Ez egyébként annyit tesz, hogy a képernyő kikapcsolt állapotában minden adatátvitelt felfüggeszt az e-mailek keresésétől kezdve a facebookos értesítőkig. A funkcióiba nem is igazán tudtunk belekötni, csak a magas árába.

Kijelző: 4,6 col (1280 x 720 pixel)
Teljes ár: 94 ezer forint (1 pont)
Kamera: 8 megapixel (full HD-s videót vesz fel)
Használhatóság: 5 pont
Összpontszám: 6 pont