A magyar tévén is lesz foci Ultra-HD-ben

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóság (NMHH) Médiatanácsának vasárnapi döntése szerint a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontású adások tesztelése valamikor jövőre kezdődik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Mivel a 2014-es futball világbajnokságát már a full-HD-nál négyszer nagyobb minőségben is közvetíteni fogják, ennek mérkőzéseit lehet majd nézni az M4K csatornán Budapesten és környékén, a MinDig TV földi sugárzású rendszerén. A médiatanács döntése értelmében a jövő év második napjától a Kossuth Rádió analóg vételi minősége is javulni fog, mivel új adókból, és új rádiófrekveniákon is sugározni fogják országszerte.

A 4K nevű mozis rövidítés a négyezer pixel szélességűhöz közelítő felbontást takar, mivel az eltérő képarányú felvételek esetében nem mindig pont ekkora a filmkockák szélessége. A tesztcsatornán 3840x2160 pixeles minőségű adás várható, ami négyszer annyi képpontot jelent, mint amit jelenleg elterjedt, 1920x1080 pixeles, full-HD-s tévék megjeleníti képesek.

Ilyen minőségjavulást hoz az Ultra-HD Forrás: Sony

Idén karácsonyra már Magyarországon is lehet Ultra-HD felbontású tévét venni, ám egy ilyen csúcsmodell ára még mintegy 1,2 millió forint. Az Origo korábban kipróbált egy ilyen tévét: ennek képminősége már annyira jó, hogy csak a legalább Blu-ray minőségű, minimum full-HD-s filmek és műsorok néznek ki rajta jól. A gyengébb minőségűek hibái a szuper minőségű panelen sokkal szembeötlőbbek.