Hogyan vegyünk digitális fényképezőgépet?

hogyan vegyünk fényképezőgépet, kompakt, fotó, fotózás, András herceg
Prince Andrew, Duke of York takes photos on a Leica compact camera as he attends the Armed Forces Parade and Muster on May 19, 2012 in Windsor, England. Over 2500 troops took part in the Diamond Jubilee Muster in Home Park.
Vágólapra másolva!
Nyűg cipelni, de még egy olcsó kompakt is jobban fotóz a mobilnál. Milyen digitális fényképezőgépet vegyünk?
Vágólapra másolva!

Hogyan válasszuk ki az ideális digitális fényképezőgépet? A legfontosabb szempont az, hogy kiderírítsük, mire szeretnénk egyáltalán használni. Ma már egy középkategóriás okostelefonnal is elérhető kompakt fényképezőgépek képminőségét, ráadásul mobilinterneten keresztül a képek azonnal meg is oszthatók az ismerősökkel.

Már olcsó az okosfényképezőgép is

Az okostelefonok elterjedésével az utóbbi években egyre kevesebben vesznek kompakt fényképezőgépet, a gyártók minden lehetséges módszerrel próbálkoznak visszacsábítani a vevőket. Nem véletlen, hogy már 25 ezer forintért is lehet vásárolni wifitámogatással bíró kompakt gépet, de a vezeték nélküli hálózatok támogatása már a drágább, nagyobb tudású modelleknél is megjelenik.

Wifi már a 25 ezer forintos Samsung okoskamerában is van Forrás: Samsung

A wifis készülékek nem csak arra alkalmasak, hogy a nyaralás alatt a szálloda hálózatán keresztül feltöltsük fotóinkat egy tárhelyre, akár okostelefonnal is tudnak kommunikálni, ezek segítségével még hazaérkezésünk előtt feltölthetjük a képeket akár a Facebookra is - persze ez inkább csak belföldi utazás alatt praktikus a még mindig magas roamingdíjak miatt.

Hogyan válasszunk kompakt gépet?

Ha a családi ünnepekről vagy a nyaralásról jó minőségű fotókat készítenénk, már van értelme egy kompakt digitális fényképezőgép megvásárlásának, hiszen a legdrágább csúcsmobil kamerájának lencséje is gyérebb tudású, vakuja pedig gyengébb egy ilyen készüléknél.

A hatalmas megapixelszámoknak nem szabad bedőlni, önmagában a nagy felbontás még nem eredményez automatikusan jó képminőséget: tehát egy 18 megapixeles gép nem szükségszerűen készít szebb fotókat egy 14 megapixelessel. Igazából már 8-10 megapixeles felbontás is bőségesen elég ahhoz, hogy egy jó képből akár A3-as méretű nagyítást készíttessünk egy fotólaborban vagy fotónyomtatóval. A képminőséget sokkal jobban befolyásolja a gépbe épített képérzékelő mérete, és ez a kompakt gépekben nagyon kicsi. Kis mélységélességgel szépen elmosódott háttereket ezektől a készülékektől ne várjunk, de azért egy mobiltelefonnál - amely méreteiből adódóan még kisebb szenzort használ - még így is jobb lesz a minőség.

A nagylátószög a lényeg

A legtöbb árlistán kiemelt helyen szerepel a digitális fényképezőgépek zoomjának mérete: ezt a kompakt gépeknél szorzóval szokták megadni, nem ritkák a tízszeres, tizenkétszeres optikai zoomot használó fényképezők sem. Azonban ha nem madárfotózással akarunk foglalkozni, ezekből sem érdemes a legnagyobb nagyítást kínáló típusokra hajtani.

Az Olympus VR-340-es olcsón kínál 24 mm-es nagylátószöget Forrás: Olympus

Egy objektív nagyítását hagyományosan a milliméterben mért fókusztávolságban szokták megadni. Ettől a technikainak tűnő számtól nem kell megijedni: az 50 mm az, ami nagyjából az emberi szem nagyításának felel meg, ami ennél kisebb szám (pl. 28 mm), az a nagy látószöget jelöli (kizoomolás), ami nagyobb (pl. 200 mm), az a teleobjektíveket jelöli (rázoomolás). A zoomátfogás a tele állás (pl. 200 mm) a nagylátószögű állással (pl. 40 mm) elosztva (a példában tehát ötszörös).

A mindennapi használatra olyan kompakt gépet keressünk, ami jó nagylátószöget kínál, ez sokkal praktikusabb, amikor a családot mondjuk a szűk nappaliban akarjuk lefotózni. Ha az objektív nem nagylátószögű, hiába hátrálunk ki a helyiségből, az összes rokon sehogy sem fog ráférni a fotóra Ha egy kompakt gép objektívjének átfogása 28 mm, az már elég jó, de a 24 mm-es érték még jobban használható. Gyakorlatilag már a húszezer forint alatti szegmensben is találni ilyen átfogású gépet, a Nikon Coolpix L27-es átfogása 26 mm-es, a hasonló árú Samsung ES95-é pedig 25 mm-es, az Olympus VR-340-es pedig 24 mm-t kínál huszonháromezer forintért. A legolcsóbb gépek között is alig van olyan, ami nem kínál nagylátószöget, a Fuji Finepix AX600-as objektívjének átfogása 33 mm-nél indul, ami már nem túl jó.

Egyik kompakt gép sem fog mindent tudni

Negyvenötezer forint körüli összegért két olyan gépet is lehet venni, amelyek egyaránt kínálnak nagylátószöget és óriási zoomot. A Fuji Finepix F770EXR hússzoros, a Samsung WB200F tizennyolcszoros javítást tesz lehetővé.

A Fuji Finepix F770EXR óriási zoomja is csak verőfény mellett használható jól Forrás: Fujifilm

Ezek ugyan valódi, optikai nagyítást kínálnak, ám azt érdemes tudni róluk, hogy a lencserendszer felépítéséből adódóan az ilyen kompakt gépek objektívjei esetében az óriási zoom csak verőfényes napsütésben, jó fényviszonyok között használható. Szürkületkor vagy hajnalban erős nagyítás mellett a képek bemozdulnak vagy sötétek lesznek. Nem véletlenül kerülnek a hasonló nagyításra képes, profi gépekre szánt optikák akár többmillió forintba is.

Mozgóképet fényképezőgéppel

Az idei karácsonyi felhozatal gépei közül még a húszezer forintnál olcsóbbak közt is találunk HD-felbontású (1280x720 pixeles) videót rögzíteni képes modellt, kicsivel drágábban már full-HD-s (1920x1080 pixel) típusokkal is találkozni. Ezekkel már YouTube-ra bőven jó minőségű videót lehet készíteni, bár érdemes a választás előtt megkérdezni, hogy felvétel közben használható-e a zoom, mert bizonyos modelleknél ez le van tiltva, vagy a lencsét mozgató motor hangja hallatszik bele a felvételbe, tönkretéve azt. Arra azért érdemes számítani, hogy hiába a nagyfelbontás, a kompakt géppel rögzített videó veszteséges tömörítése miatt azért minden apró fűszál nem fog olyan szépen látszódni, mint a Blu-ray filmeken.

Apa profi fotós lesz

Ha a gyerek felcseperedésének minden pillanatát csúcsminőségben szeretnénk megörökíteni, MILC vagy DSLR típusú fényképezőgépre van szükség. Utóbbi a jókora digitális tükörreflexes modellek rövidítése, az előbbi pedig az exponáláskor felugró tükröt nem tartalmazó, kompaktabb kivitelű gépek gyűjtőneve.

Az Olympus E-PL3-as gépe az átmenet a tükörreflexes és a kompakt gépek között Forrás: Olympus

A két típus közös ismérve, hogy az objektív nagy, és igény szerint cserélhető: van portréfotózásra ideális, halszemhatású az egyedi közelképekhez, vagy teleobjektív a távoli dolgok közelhozásához. A jobb minőségnek ára van: bár általában szettben is árulják, a cserélhető objektívek képességeiktől függően több tízezer forintba kerülnek. Ezekben a gépekben nem csak a lencserendszer, de a képérzékelő is fejlettebb (és nagyobb) az átlagos kompakt fényképezőgépnél, a végeredmény pedig jobb képminőséget eredményez. Korábban még méregdrága extra volt, manapság azonban a tükörreflexes gépek is alkalmasak az állóképek mellett videofelvételre is.

MILC gépől az egyik legolcsóbb az Olympus E-PL3-as, ami nyolcvanezer forintért vihető el 14-42 mm-es (35mm ekvivalens: 28-84mm) zoomobjektívvel. A tükörreflexes gépek közül a Nikon és a Pentax kínálja a legolcsóbb modelleket: az előbbi cég D3100-as, 14 megapixeles gépe 18-55 mm-es (35mm ekvivalens: 27-82,5mm) objektívvel, full-HD-s videófelvétellel százezer forintba kerül, a Pentax K-500-asa pedig hasonló paraméterekkel 130 ezer forintba, 16 megapixeles felbontással. Minden gyártó egyedi foglalatot használ az objektívekhez, így például a Canonhoz gyártott lencsét nem lehet a Nikon gépre felhelyezni, és ugyanez igaz a beltéri fotózáshoz nélkülözhetetlen, jó minőségű vakukra is.