Idén már nem lesz gagyi az okosóra

Pebble Steel okosóra
Vágólapra másolva!
Az új Pebble órát már öltönyhöz sem ciki viselni, és használható iPhone-nal és Androiddal is. Az Intel szerint az a jó, ha egy óra maga küldözget adatokat. Úgy tűnik, a Google sem akar kimaradni az őrületből.
Vágólapra másolva!

Elődjénél drágább, ám sokkal elegánsabb és jobb okosórával rukkolt elő a Pebble a világ legnagyobb techexpóján, a CES-en. A cég első készülékét tavaly tavasszal próbáltuk ki: a korábbi típushoz hasonlóan az új óra is az e-könyv-olvasókéhoz hasonló képet adó kijelzővel van felszerelve, ám a korábbi műanyag helyett már rozsdamentes acélból készült az óra váza, és elegáns fém- és bőrszíjakkal lehet megvásárolni, amelyekkel akár egy öltönnyel vagy kosztümmel is viselhető. Az okosóra egyébként uniszex kivitelben készül, bár méretei miatt valószínűleg a férfiak részesítik előnyben. A gyártó csak később tervezi a modellválaszték további bővítését.

Ennek köszönhetően az új, Pebble Steel nevű modell már sokkal inkább egy divatcikk, mint egy kütyü hatását kelti. Mivel a kijelző szabadon testreszabható, az óra virtuális számlapját a felhasználó bármikor lecserélheti akár az analóg órákat imitáló mutatós fajtára is.

A Pebble Steel okosórát már semmivel sem lesz ciki viselni Forrás: Pebble

Ez most a legjobb okosóra

A nettó 250 dolláros, vagyis nagyjából 55 ezer forintos (a magyar vámáfával együtt 70 ezer forintba kerülő) Pebble Steel egyelőre előrendelhető a gyártó oldalán, január végi, ingyenes kiszállítással. Az első, műanyag modellt száz dollárral olcsóbban meg lehet venni.

Az új modell belső felépítése gyakorlatilag megegyezik az előző generációs okosórával, bár az alkalmazások és a rendszer futtatására szolgáló - mindössze 64 kilobájtos - memória nagyságát ebben már megduplázták, a papírhoz hasonlóan napfényben is jól látható, de világítással is felszerelt képernyőt pedig az okostelefonokról ismert Gorilla üveg védi a karcolásoktól. A kijelző továbbra sem érintésérzékeny, az óra menüjében az oldalt lévő gombokkal lehet mozogni.

Mivel a speciális kijelző nagyon keveset fogyaszt, a Pebble okosórákat nagyjából hetente feltölteni, de még extrém használat mellett is több napos az üzemidejük. A gyártó saját specifikációi szerint 5-7 naponta kell feltölteni az órát. Elődjéhez hasonlóan az új Pebble is vízálló, az okostelefonnal való kommunikációt azonban az új modellben egy hatékomnyabb, az óra vázába épített antenna biztosítja.

Rezeg és villog, ha üzenet jön

Az új típust a bal alsó sarokban egy apró világító diódával is ellátták, ami egyelőre az akkumulátor töltéséről tájékoztat, hamarosan azonban üzenetjelző fényként is funkcionál, ha elkészül az ezt biztosító szoftveres háttér. Elődjéhez hasonlóan ebben az órában is van egy apró rezgőmotor a bejövő üzenetek diszkrét jelzéséhez.

Semmi műanyag, rozsdamentes acél és Gorilla-üveg uralja az órát Forrás: Pebble

Bár az óra első generációja csak néhány hónapos, az új modell premierjével párhuzamosan már a Pebble 2.0 szoftver is megjelent, amely az előző modellel is használható, és a fejlesztők egy appboltot is nyitottak az okosórára készülő alkalmazások számára. A cél továbbra is az egyszerűség: az óra elsősorban értesítések megjelenítésére való, legyen szó az aktuális időjárásról, aktuális névnapokról, sporteredményről vagy bejövő üzenetről. A Mercedes-Benz is saját appot készített az órára, amely lehetővé teszi, hogy a tulajdonos bármikor megnézze, mennyi benzin van az autóban, vagy van-e elég nyomás a gumikban.

Bárki készíthet applikációt a Pebble-re, mivel az okosóra gyakorlatilag bármilyen iOS-es vagy androidos okostelefonnal képes kommunikálni Bluetoothon keresztül, míg például a Samsung vagy a Casio okosóriát csak öt-hat készüléktípussal kompatibilisek.

Szól az okosóra, ha elkeveredik a gyerek

Az Intel cég is bemutatott Las Vegasban egy okosórát, amelyet saját lapkájára épített. A gyártó nem az okostelefonnal kommunikáló órában lát fantáziát, hanem beépített adatkommunikációt alkalmaz. A prototípusként már létező órát többek közt gyerekeknek szánják: képes jelezni a szülőknek, ha a gyermek egy előzetesen megadott területen kívülre érnek, túlságosan távolra kerülnek szüleiktől, vagy nem érnek haza időben.

Az óra egyébként nem csak küldeni, fogadni is tud adatokat, alapvetően a tartózkodási helyszínhez kapcsolódóan. Ilyen lehet például a közeli tömegközlekedési járatok menetrendje vagy a boltok nyitvatartása is.

A Google sem akar lemaradni

Bár az idei CES-en nincs jelen, a Wall Street Journal információi szerint a Google is komoly üzleti lehetőséget lát az okosórákban, és hamarosan be is fogja jelenteni saját modelljét. Az üzleti lap szerint a cég okosórájának fejlesztése már a végéhez közeledik, a cég már ázsiai partnereivel tárgyal annak gyártásáról, ami néhány hónapon belül megkezdődhet.

A lap úgy tudja, hogy a készülék az Android rendszert fogja futtatni, funkciói pedig a telefonokon már most is elérhető Google Asszisztenséhez (Google Now) hasonlók. A felhasználó tartózkodási helyét figyelő szolgáltatás automatikusan jelzi például, ha a környéken dugó van, ezért hamarabb kell elindulni a Google Naptárban rögzített megbeszélésre. A rendszer akkor is tud riasztani, ha váratlan vihar közeledik.

Míg a Samsung tavaly ősszel kiadott androidos okosóráját naponta kell feltölteni, olyan gyorsan merül, a Wall Street Journal szerint a Google fejlesztései pont arra irányulnak, hogy az eszközt ne kelljen állandóan töltőre dugni.