A főnököm egy nagy állvány

ces 2014, robotok, murata girl
A kutya és a könyv után az embernek a robot a harmadik legjobb barátja?
Vágólapra másolva!
Kétfajta robotot találtunk Las Vegasban: hasznosnak tűnőt és cukit. Íme, itt vannak a táncoló drónok, az önjáró bevásárlókocsi és a nagy szemű, cumis bébifóka. Mind az ön szolgálatára, vagy azért, hogy a főnökét helyettesítse.
Vágólapra másolva!

Unja a házimunkát vagy az irodai meetingeket? Ezeken a területeken már egy robot is helyettesíteni tudja. Las Vegasban, a CES-en megnéztük, hogyan táncol az ugrálógép, milyen gépszolga viszi majd maga után a táskáját, és milyen lesz az új házi kedvence.

A főnököm egy nagy állvány

A CES robotika szekciójában több cég is az üzleti szektort célozta meg a kerekeken guruló, néhol embert formázó robotjaival. Ezek fogadják az üzleti partnert a hallban, ne kelljen a főnöknek bemenni az irodába, vagy egyszerűen az érdeklődő orra alá tolják a reklámanyagokat. A Mantaro cég robotja tulajdonképpen egy guruló állvány, aminek a tetejére egy kamerás képernyő van felszerelve.

“Ha valaki nem szeretne bemenni az irodába, ezen keresztül is intézheti az ügyeit” – mondta a standnál a cég egyik képviselője. Egyszerűen rákapcsolódik a számítógépével a távolból a robotra, és már olyan, mintha ott is lenne. Körbegurulja az irodát, konferenciát tart, és megnézi, hogy mindenki rendesen végzi-e a munkáját. Az R. Bot nevű cég majdnem ugyanezt kínálja, csak egy kicsit alacsonyabb és robotszerűbb guruló szerkentyűket gyártanak. Ezt a robotot is lehet távolról vezérelni, de akár be is lehet programozni arra, hogy álljon egy ajtóban, és köszönjön a bejövőknek, és lehet nála szórólap is. Az egyik robot néha valóban megszólalt a show-n is, bár csak annyit mondott, hogy helló.

Asztalunkra kerül a rajzfilmdinó

A mindennapi felhasználók számára két robotkategóriát találni a CES-en: amelyik hasznos akar lenni, és amelyik cuki. A meglepő az, hogy az egyik legösszetettebb szerkezetnek nem
egy hasznos, hanem egy cuki robot tűnik, az Innvo Labs Pleo nevű dinója. A hosszúnyakú brontoszauruszra hasonlító dinót házikedvencnek szánják. "Segít legyűrni a stresszt és a magányt" - áll a szórólapon.


A dinó teste tele van szenzorokkal, így ha megsimogatjuk a hátát, hálásan elkezdi fickándozni, ha az állát, akkor egy macskához hasonlóan felszegi a fejét, és láthatólag boldogan tűri a kényeztetést.
Felismeri a színeket, a hangokat, az idősebb példányok állítólag trükköket is tudnak. A robot lényege ugyanis, hogy különböző dinóételnek tűnő dolgot kell a szájába tenni, amitől jóllakik és fejlődik, akár egy modern tamagocsi.

"Milyen célból fejlesztette ki?" – kérdezték a dinókat nagy lelkesedéssel kínáló férfit, aki azt mondta, hogy őrültségből. És miért pont dinoszaurusz? "Mindig azt mondják az emberek, hogy ezt a kutyám és a macskám is tudja. Na, ezt csak ez a dinó tudja!" A robot szépséghibája annyi, hogy csak egy helyben topogásra képes, arrébb menni nem tud. Egyébként nem számít új terméknek, már 2009-ben elkezdték árulni. Az élettartamát nem tudta megbecsülni a kiállító, állítólag van olyan példány, amit 2009-ben adtak el, és még működik. Darabja 469 dollárba kerül.

Ami szőrös, az cuki

Akinek a Pleo-dinó nem elég cuki, az vessen egy pillantást a Paro fókára hasonlító plüssrobotjára. Ez a robot még annyit sem tud, mint a dínó, csak ingatja a fejét, és nyitogatja a szemét, ellenben nagy és szőrős. Ráadásul egy cumi alakú töltő van a szájában, amitől méginkább úgy néz ki, mint egy bébifóka. Sokan nem is bírtak ellenállni a csábításnak, és megálltak megsimogatni.

A tervezői terápiás céllal forgalmazzák, például kórházban fekvő gyerekek számára, azt az elvet követve, hogy egy állat közelsége segíti a gyógyulást. Kórházban viszont tilos kiskutyát tartani, de robotot nem.

Hűséges ebként követ a bevásárlókocsi

Igazán hasznos robotot a CES-en nem lehetett találni. Van bölcső alakú, ami álomba ringatja a gyereket, és súrolókefe alakú is, ami kitisztítja a grillezőt a hússütés után. Utóbbiról azonban kötve hisszük, hogy elboldogulna az odaszáradt ételmaradékokkal is.

Az egyik leghasznosabb találmány a Five Elements Robotics önjáró bevásárlókocsija. A guruló kocsi egy állvány tetején lévő szemmel van felszerelve, ami egy szenzort követ. Ezt a robot gazdájának kell tartania, a készülék mindig ezután fog sietni. 22 kilogrammot bír el, de a kerekei miatt csak padlón használható, a lépcsőkkel nem birkózik meg. Viszont ha valami miatt lemarad, olyan elánnal és zümmögéssel ered a gazdája nyomába, mint a leghűségesebb kutya.

A legértelmetlenebb robot

Két cég is olyan kütyüvel érkezett, amellyel önmagunkat fotózhatjuk le, ha épp nincs senki más a közelben, aki ezt megtenné. A lényeg mindkét esetben az, hogy a fényképezőgépünket, vagy okostelefonunkat beletesszük a cég által kínált állványba, magunkra pedig egy szenzort aggatunk.

A gép így megtalál és lefényképez minket. Sőt, akár több gépet is ráállíthatunk ugyanarra a szenzorra, így több nézőpontból is lefényképezhetjük, vagy felvehetjük videóra azt, ahogy például szörfözünk. Mindennapi felhasználási módot nem tudok neki elképzelni, egyrészt azért, mert nem fog senki se egy fényképező állvánnyal járkálni a városban, másrészt pedig még mindig olcsóbb és egyszerűebb megkérni valakit, hogy fényképezzen le minket, mint 300 dollárt költeni a robot-kameramanra.

A legértelmetlenebb robot a Rapiro mikrobija. Se nem cuki, se nem hasznos. Be lehet ugyan programozni arra, hogy totyogjon és integessen, de ez még csak nem is látványos.

Egy drón is tud táncolni

A robotokon kívül pár drónt is bemutattak a CES-en, de senki se gondoljon az amerikai hadsereg félelmetes Reaper robotrepülőire. A legtöbb légifelvételek készítésére kitalált helikopter, amelyeket távirányítóval irányíthatunk. Csak kettő olyan van, ami eltér ezektől. A Parrot ugráló drónját már a vasárnap kiállításon is láttuk, de most kiderült, hogy még annál is látványosabb dolgokra képes.

Itt például a társaival táncra perdül egy színpadon, méghozzá úgy, hogy senki sem irányítja őket. Előre programozott pályán haladnak, a tájékozódásukat pedig a padlóra felragasztott színes kockák és fekete csíkok segítik.

A két kerékből, egy kamerából és egy rugós ugrószerkezetből álló kis jármű 80 centiméter magasra képes felugrani, derékszögben forog, és összevissza lehet járatni a padlón. Az irányítás tableten vagy okostelefonon keresztül történik. Kipróbáltuk: pofonegyszerű, egyedül a szőnyeget nem bírja a kerék, viszont villámgyorsan fordul. Használni még mindig nem lehet semmire se, csak játszani vele. Az viszont frenetikus élmény, főleg mikor beleugrik valakinek a kezébe.