Ingyenes vírusirtó sem lesz többé a Windows XP-hez

10 éves a Windows XP, Bill Gates
Vágólapra másolva!
A Microsoft Security Essentials áprilistól nem lesz elérhető a nyugdíjas operációs rendszerhez.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már korábban bejelentette, hogy 2014. április 8-ától nem fog kiadni több frissítést a Windows XP-hez, az operációs rendszer támogatása megszűnik. Az azonban új hír, hogy a cég saját, ingyenes víruskereső alkalmazását sem lehet többé XP-re letölteni. Bár a már használatban lévő víruskeresők nem törlődnek az XP-s gépekről, vírusmintáik többé nem fognak frissülni, ezáltal a védelmi funkció jócskán lecsökken, az új vírusokkal szemben a PC védtelenné válik - írja az Ars Technica.

Maga a Security Essentials egyébként nem szűnik meg, Windows Vista, 7 rendszerekre letölthető és futtatható lesz, a Windows 8 pedig eleve tartalmazza. A Microsoft senkinek sem ajánlja a Windows XP használatát a terméktámogatás megszűnése után egyéb, akár fizetős biztonsági alkalmazással sem: mivel a rendszer gyengeségeit többé nem foltozza be senki, egy ilyen gép az interneten könnyen támadhatóvá válik. Egy ilyen támadásnak egy teljesen átlagos felhasználó is ki van téve, hiszen kártevők terjeszkednek a biztonsági réseken, amelyek automatikusan fertőznek. Nemrég a Yahoo oldalain jelentek meg fertőzött reklámok, amelyek a látogatók gépeit fertőzték meg.

A régi Windowst még Bill Gates mutatta be Forrás: AFP

A Windows XP-t használóknak áprilistól az adott gépről vagy mellőzniük kell az internet használatát, vagy újabb Windowsra, esetleg Linuxra (például Linux Mintre vagy Ubuntura) váltaniuk. A Windows XP tizenhárom évvel ezelőtt jelent meg, és eredetileg már több éve megszűnt volna a támogatása, de a Microsoft kiterjesztette azt, mert olyan sokan használták még a mára elavultnak számító rendszert. A támogatás megszűnése azonban várhatóan még így is elég komoly kiberbiztonsági problémákat okoz majd világszerte.