Megjelent a Hitler tér a Google Térképen

Vágólapra másolva!
Adolf Hitler tér néven is elérhető volt a berlini Theodor Heuss tér a Google rendszerében.
Vágólapra másolva!

A jelenségre a német BZ Berlin című internetes újság hívta fel a Google figyelmet, amely képernyőmentést is közölt erről. A lap kérdésére a Google nem tudott magyarázatot adni, és ígérte, megvizsgálja az esetet. Csütörtök este eltávolították a Google-térképről a régi elnevezést.

Korábban mindkét néven meg lehetett találni a teret a Google-térkép keresője segítségével, a múltbéli elnevezés csak a térkép kinagyított verzióján vált olvashatóvá. A Theodor Heuss nevet 1963. december 18-án kapta a tér, röviddel a névadó, a Német Szövetségi Köztársaság első elnökének halála után. A náci korszak előtt és után, azaz 1906-tól 1933-ig, illetve 1947-től 1963-ig Birodalmi kancellár tér volt a hely neve.

A jelenség egyébként nem egyedi, a hatékonyabb használhatóság biztosítása végett a Google Térképén a városok nevei is több verzióban érhetők el. Több nyelven is rá lehet rájuk keresni, de sokszor a rég nem használt elnevezések is találatot hoznak: például Belgrádot Nándorfehérvár nevére keresve is megtalálja a térkép. A néhány éve átkeresztelt Moszkva teret is megtalálja a térkép előző nevén, bár a felületen már az új, Széll Kálmán tér elnevezés olvasható.