Vágólapra másolva!
Az iPod tervezője mostantól a Google-nek dolgozik. A keresőcég közel hétszázmilliárd forintot fizetett ki a rezsicsökkentést biztosító okostermosztát alapját is képező otthonvezérlő technológiáért.
Vágólapra másolva!

A Google magyar idő szerint hétfő éjjel jelentette be, hogy felvásárolja a Nest Labs nevű társaságot, amely a házak és lakások fűtését automatikusan vezérlő eszközéről ismert, de szén-monoxid- és füstérzékelő eszközöket is gyárt. Bár a Nest a jelentős összegű felvásárlást követően is különálló cégként működik tovább, az akvizícióval a Google tulajdonába kerülnek azok a technológiák, amelyek az otthoni eszközök egyszerű vezérlését teszik lehetővé.

Csúcskütyü segít rezsit spórolni

A Nest-termosztátot tanulási algoritmussal is felvértezték, így megtanulja, mikor kelnek és mikor fekszenek használói, és ehhez igazodva állítja a fűtést. Miután észleli, mikor szoktak felébredni a háziak, ehhez igazodva állítja reggelente magasabbra a hőmérsékletet, hogy ne kelljen az ágyból kikelve az előszobában fagyoskodni.

Egy termosztát is lehet kúl? A Nest alapján igen Forrás: Youtube/Nest Labs

Ha elmennek otthonról, automatikusan lejjebb veszi a hőmérsékletet - vagy nyáron kikapcsolja a klímát, még ha ezt el is felejtenék megtenni a lakók. A fűtés és hűtés szabályozása okostelefonról is lehetőséges a távolból. A gyártó szerint csupán azzal, hogy automatikusan leveszi a fűtést vagy a klímát, amikor arra nincs szükség, húsz százalékkal képes csökkenteni a költségeket.

A társaság legújabb terméke egy Nest Protect intelligens füst- és szén-monoxid-érzékelő, amely nem csupán szirénázni tud, hanem beépített hangszóróján keresztül a veszély jellegét be is mondja. Ha a hagyományos érzékelőknél sokkal szebb formatervű készülék füstöt érzékel, először csak villogással jelzi ezt, ilyenkor a szobában lévő felhasználó a kézgesztusokkal letilthatja a vészriasztást, hiszen előfordulhat, hogy csak egy gyertyát vagy füstölőt gyújtott meg, vagy csak odaégette a vacsorát. Még éjjeli irányfénynek is lehet használni.

A Nest Protect jóval több egy pittyegős füstjelzőnél Forrás: Nest/Aya Brackett

Mindkét eszköz egyszerűen felszerelhető házilag is, wifin keresztül kommunikálnak az okostelefonnal, a Protect pedig akkumulátoros kivitelben is elérhető. Az amerikai boltokban már kapható a Nest termosztát 250 dolláros, vagyis nagyjából 55 ezer forintos áron.

A termosztátok iPodja a Nest

A Nest megkaparintása azonban nem csak ezért érdekes. A cég - felvásárlás után is tisztségében maradó - vezetője, a 43 éves Tony Fadell ugyanis hét éven át az Apple-nél töltött be vezető pozíciót, és az iPod zenelejátszó atyjaként tartják számon. Ő maga egyébként azt szeretné, ha a világ a nevét nem az iPodról, hanem az energiatakarékosságot célzó új termékekről ismerné meg - nyilatkozta nemrég az Economist című lapnak.

Tony Fadell, a Nest alapítója egy párizsi konferencián Forrás: AFP/Eric Piermont

Az Apple vezető dizájnere, Jony Ive életútját feldolgozó, nemrég megjelent könyvből kiderül, hogy Fadell feladata volt, hogy kidolgozza, milyen alkatrészekből lehetne összeszerelni egy, a teljes iparágat forradalmasító zenelejátszó eszközt.

Ekkoriban még csak bumfordi és nehezen használható, vagy nagyon kevés, egy-két albumnyi zenét raktározni képes mp3-lejátszókat lehetett megvenni, amelyeket rettenetes volt kezelni. Az iPod azért hozott áttörést, mert egy kompakt, de akkor hatalmas kapacitásúnak számító merevlemez dolgozott benne, a menüjében pedig nem gombok repetitív nyomogatásával, hanem egy kényelmes görgővel lehetett mozogni - nem véletlenül vált a legismertebb lejátszóvá a világon.

Ha olyan jó, miért nem az Apple vette meg?

A Nest másik alapítója, Matt Rogers is ebből a közegből érkezik, ő az iPodon és az iPhone-on használt szoftverekkel foglalkozott az okostermosztát fejlesztése előtt. Bár egyikük sem termékdizájnnal foglalkozott az Apple-nél, a Nest termékeinek kialakításán érzékelhető az Apple cég hatása, hiszen mindkét eszköz olyan funkciót lát el, amelyre már korábban is volt megoldás, ám kezelése és megvalósítása annyira újszerű, hogy megreformálja azok piacát. A Nest termosztát felszerelését beépített vízmérték segíti, felszerelését egy néhány perces YouTube-videó magyarázza el. Kapcsolók és a kvarcórákéhoz hasonló unalmas folyadékkristályos kijelzők helyett ez a készülék egy színes LCD-kijelzőt tartalmaz, kezelése pedig egyetlen rozsdamentes tekerővel történik, így joggal lehet a Nestet a termosztátok iPodjának nevezni.

Az iPod első generációja forradalmat hozott. Forrás: Apple

Fadell azonban sohasem jött ki jól az Apple sztárdizájnerével, Jony Ive-val, akinek kifejezetten jól állt a szénája Steve Jobsnál. Jobs a vitás helyzetekben mindig Ive pártját fogta Fadell ellenében - hiszen alapkoncepciója volt, hogy a dizájnnak vannak alárendelve a fejlesztők - derül ki az életrajzi kötetből. A könyvben olvasható visszaemlékezések miatt Fadell ezért kényszerült otthagyni az Apple-t, bár még így sem járt rosszul, mert több éves fizetését és több millió dollárt kapott meg végkielégítésként. A Business Insider üzleti lap szerint nehéz elképzelni, hogy az összes termék dizájnját, de már az iOS szoftvert is felügyelő Ive hatékonyan tudott volna együtt dolgozni Fadell-lel. A lap úgy tudja, hogy a szakember az Apple mobilszoftvereket fejlesztő részlegét Ive előtt vezető Scott Forstall-lal sem jutott igazán dűlőre. A jelenleg háromszáz munkatársat foglalkoztató Nest Labshez egyre több fejlesztő igazol át az Apple-től.

Ami a Google-nek nem sikerült, másnak igen

Tony Fadell egyébként azért fogott neki néhány évvel ezelőtt a Nest termosztát kifejlesztésének, mert maga is egy zöld házban él Kaliforniában, ahol az automatikus fűtészabályozó berendezések mindegyikével elégedetlen volt. A Nest Labs felvásárlást bejelentő blogbejegyzésében Fadell úgy fogalmaz, hogy a termékeik fejlesztésében valamilyen módon mindig közreműködött a Google csaknem a kezdezektől. Larry Page, a Google elnök-vezérigazgatója már 2011-ben kipróbálta a termosztát prototípusát, később pedig a cég pénzt is befektetett a Nestbe, így nem meglepő az sem, hogy megveszi a céget, amely tavaly még egyszerű partnerséget szeretett volna kialakítani a keresővállalattal.

A Nest kétségkívül a legszebb és legokosabb termosztát Forrás: Nest

A Nest termosztátjához hasonlóan az energiafogyasztást célozta a Google néhány évvel korábbi, Power Meter nevű, intelligens villanyórák vezérlésére szánt szoftvere is. Ennek beépítése azonban sokkal bonyolultabb feladat lett volna, nem házilag felszerelhető berendezéseket igényelt volna, nem csoda, hogy a társaság három évvel ezelőtt nyugdíjba is küldte.

Tony Fadell szerint az, hogy a Google felvásárolta cégét, lehetőséget biztosít a Nest számára a globális terjeszkedéshez, ráadásul csak ennél a cégnél lát biztosítékot arra, hogy a termék független marad (azaz egyaránt vezérelhető például iPhone-ról vagy androidos eszközről is) - nyilatkozta a Fortune magazinnak.