Vezeték nélkül töltik a pacemakert

indukciós pacemaker
Vágólapra másolva!
Magyarországon először kapott egy beteg az új okosmobilokhoz hasonlóan vezeték nélkül tölthető szívritmus-szabályozót.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívelégtelenségben szenvedő, 57 éves férfi szívébe ültettek be egy különleges, szíverősítő pacemakert. A műtét kapcsán egy jobb pitvari és két jobb kamrai elektródát ültettek be a beteg szívébe, és egy gyufásdoboz nagyságú feltölthető pacemakert a mellkas bőre alá. A négy és félmillió forintos eszköz beültetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja.

A pacemaker és az indukciós töltőegysége Forrás: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila

Erre azért volt szükség, mert gyógyszeres kezeléssel nem javult a beteg állapota, a szív izomzatát is erősítő szabályozó energiaigénye azonban százszorosa a hagyományos típusoknak. Egy ilyen pacemaker olyan impulzusokat ad le, amelyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, így a szervezet terhelhetősége javul.

A korábban alkalmazott típusok ezért 8-10 év alatt lemerültek, a telepek cseréje pedig csak műtéti úton volt lehetséges. Az új típusú pacemaker azonban indukciós módszerrel tölthető fel - hasonló elven működik például a Google Nexus 5 okostelefonba épített vezeték nélküli töltési technológia is. A pacemakert kéthetente, alkalmanként 30 percen keresztül kell tölteni úgy, hogy a töltőegységet a szíve fölé tapasztja. Az akkumulátor töltése révén a pacemaker áramforrását sosem kell lecserélni műtéti úton.

Így lehet műtét nélkül tölteni a szívritmus-szabályozót Forrás: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila

A készülék elterjedése jelentős előrelépést jelenthet hazánkban is a nagyszámú szívelégtelen beteg terápiájában, csökkentheti a végállapotú szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni.