Katonáknak készült a világ legjobb videojátéka

vipe holodeck
Vágólapra másolva!
A harctéri kiképzőrendszer paravánjain egy komplett virtuális világ jelenik meg, ami körbeveszi a játékost.
Vágólapra másolva!

Virtuális környezetben való katonai kiképzőberendezéseket tervez vásárolni az amerikai hadsereg. A hadsereg tavasszal lehetőséget ad az ilyen eszközöket fejlesztő cégeknek saját megoldásaik demonstrálására, a legjobban szereplő berendezést pedig valószínűleg meg is vásárolják - adta hírül a Wired technológiai hírportál.

A kivetített virtuális környezetben gyakorol egy katona Forrás: Northrop Grumman

Az egyik esélyes induló a Northrop Grumman nevű hadiipari gyártó VIPE Holodeck (Virtual Immersive Portable Environment, vagyis "magával ragadó virtuális környezet hordozható kivitelben") nevű megoldása, amely egy 360 fokos körpanorámát teremt a gyakorlatozó katona köré.

Bár a megoldás csak a játékost körülvevő falakon jelenít meg virtuális környezetet, a plafonon nem, a működését bemutató videó alapján így is meglepően nagy élethűséget biztosít. A harctéri szimulátorban a gyártó szerint kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető megoldásokat alkalmaznak - a gyakorlatozó katona mozgását például egy Microsoft Kinect szenzor érzékeli a rendszer többi kamerája mellett. A berendezés eleve szétszedhető kivitelben készül, hogy szállítása egyszerű legyen.

Rendőrnő gyakorlatozik a szimulátoron Forrás: Northrop Grumman

A körparavánhoz hasonló falakból álló szimulátor minden egyes falrészletére különálló projektorral vetítenek falnagyságú képet, amelyek a bemutató alapján tökéletesen illeszkednek egymáshoz. A Northrop Grumman szerint a szimulációs rendszer a katonai gyakorlatok mellett akár rendőrök vagy kommandósok kiképzésére is alkalmas - eltérő szoftverrel.