Az indiai felhőguru lett a Microsoft új főnöke

2013 Microsoft SLT Microsoft, Satya Nadella
Satya Nadella is executive vice president of Microsoft’s Cloud and Enterprise group, responsible for building and running the company’s computing platforms, developer tools and cloud services
Vágólapra másolva!
Satya Nadella azonnal átveszi a cég vezetését Steve Ballmertől, aki így nyugdíjba vonulhat. Tőle reméli az áttörést a mobilok és tabletek piacán szenvedő cég. Bill Gates tanácsadóként a korábbinál több időt fog tölteni cégének ügyeivel.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bejelentették, hogy Satya Nadella lesz a Microsoft új vezetője. Nadella eddig a cég nagyvállalati, és számítási felhőn alapuló szolgáltatásaival foglalkozó részlegének vezetője volt. Ő a Microsoft harmadik vezérigazatója. Elődje, Steve Ballmer tavaly jelentette be, hogy visszavonulna, a cég öt hónapja kereste az utódját. Nadella azonnal átveszi a cég irányítását, így Ballmer nyugdíjba vonulhat.

Satya Nadell, a Microsoft új elnök vezérigazgatója Forrás: Microsoft

Az 1967-es születésű Nadella egyetemi diplomáját még az első indiai magánegyetemen szerezte, később azonban az Egyesült Államokba költözött, ahol további informatikai képesítéseket szerzett. A 46 éves szakember 22 éve házas és három gyermeke van, saját bevallása szerint pedig a krikett mellett a versek és az olvasás számítanak a legfontosabb hobbijának.

Nadella előbb a Sun cégnél dolgozott műszaki pozícióban, majd 1992-ben a Microsoft alkalmazásába állt, az internetes és üzleti szolgáltatások fejlesztését végző részleg vezető alelnökeként. Később az Office és a Bing kereső fejlesztése, majd a szerver-üzletág került a vezetése alá, ez utóbbi képezi a Microsoft felhőalapú szolgáltatásainak alapját. A vezetőváltás pont egy korszakváltás közepette megy végbe: napjainkban a hagyományos számítógépek helyett egyre többen vásárolnak az alapvető feladatok ellátására már alkalmas táblagépet és okostelefont. A Microsoft pont ezek piacán teljesít gyengén az Apple-lel és a Google-lel szemben.

Bill Gates is előkerült a háttérből Forrás: AFP/Don Emmert

Bill Gates is több munkát kap

Az új elnök-vezérigazgató megválasztásával párhuzamosan a Microsoft igazgatótanácsának éléről távozik Bill Gates is, aki a jövőben a cég műszaki tanácsadói tisztségében tulajdonképpen visszatér vállalata életébe. A tisztség betöltésére Nadella kérte fel Gates-t, aki idejének harmadát tölti majd a microsoftos feladatainak ellátásával, együttműködve a társaság termékeit fejlesztő csoportokkal.

Gates 14 évvel ezelőtt mondott le a Microsoft elnök-vezérigazgatói tisztségről, amelyen Steve Ballmer váltotta őt. Bár 2006-ig még vezető szoftvermérnökként közreműködött a Microsoft életében, az azóta eltelt években leginkább feleségével közös jótékonysági alapítványával foglalkozott, amely többek közt a jövő vécéjének kifejlesztését tűzte ki célul. Gates és Ballmer után Nadelle lett a Microsoft történetében a cég harmadik vezetője.