Az oroszok betiltották az internetpénzt

bitcoin
Vágólapra másolva!
 Az orosz hatóságok szerint pénzmosásra és terroristák támogatására való a Bitcoin, ezért péntektől illegális a használata az országban.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Legfőbb Ügyészség pénteken jelentette be, hogy az anonim fizetést biztosító szolgáltatásokat nem használhatják többé az orosz magánemberek és cégek. A tiltás a legismertebb internetpénzt, a Bitcoin mellett az összes hasonló megoldásra vonatkozik.

Az ügyészség szerint az ilyen internetes megoldásokat pénzmosásra, illetve terroristatevékenység álcázott finanszírozására lehet használni, és az orosz hatóságok a jövőben minden Bitcoin-felhasználást is gyanús tevékenységként fognak kezelni - adta hírül a Reuters hírügynökség.

Az orosz központi bank még január végén bejelentette, hogy a Bitcoin használata rendkívül nagy kockázatot jelent az árfolyam extrém változása miatt. Nem Oroszország az első állam, amely fellép a Bitcoin ellen: decemberben Kína tiltotta meg a helyi pénzintézeteknek az internetpénz használatát, januárban pedig Kanada helyezte azt törvényen kívül.

A Bitcoin egye 2009-ben, korlátozott mennyiségben létrehozott internetpénz, amelynek értékét részben az azt kibocsátó és a kereskedést hitelesítő számítógépes hálózat adja, amelynek bárki tagja lehet. A Bitcoint valódi pénzért meg lehet vásárolni, de "bányászni" is lehet. Ez tulajdonképpen számítási problémák megoldását jelenti számítógépkapacitás rendelkezésre bocsátásával. A rendszer mindig egy-egy számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda az internetpénzt.