Néha rossz mobilozókat lőttek szét az amerikai drónok

Az amerikai légierő Predator típúsú drónja amely a mexikói határt figyeli
Vágólapra másolva!
Telefonjaikat bemérve küldte támadó robotrepülőit a terroristákra az amerikai hadsereg. Néha utólag derült ki, hogy a készülékeket nem is szélsőségesek használták.
Vágólapra másolva!

Nem zajlott civil áldozatok nélkül a jemeni, szomáliai és afganisztáni és másutt működő terroristacsoportok vezetőinek likvidálása a The Intercept című híportál cikke szerint. A szájtot az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botrányát kirobbantó Edward Snowden társai a napokban indították útjára.

Az Interceptnek az amerikai hadsereg egy korábbi drónpilótája mesélt tapasztalatairól névtelenül. A pilóta nélküli, fegyverzettel is felszerelt repülőgépeket akár egy kontinensnyi távolságból is képesek irányítani a pilóták, miközben maguk egy konténerben ülnek egy botkormányt szorongatva, monitorok mögött.

A dróntámadásokat koordináló Különleges Műveletek Egyesített Parancsnoksága (JSOC) korábbi munkatársai szerint az NSA által begyűjtött adatokat használták a terroristatevékenységgel gyanúsított személyek beazonosításához. Az ügynökség digitális megfigyelőrendszerei képesek voltak megállapítani egy-egy SIM-kártya vagy mobiltelefon használójának tartózkodási helyét. A drónpilóta tapasztalatai szerint azonban az így begyűjtött információkat sokszor nem erősítették meg a helyszínen tartózkodó csapatokkal, ami civil áldozatokat is követelő dróntámadásokat eredményezett.

Az amerikai légierő Predator típúsú drónja a mexikói határnál Forrás: AFP/Getty/John Moore

A cikk szerint egyes terroristavezetők nem voltak tudatában annak, hogy az NSA ismeri mobiltelefonjaik pozícióját, ezért kártyáikat és telefonjaikat családtagoknak és barátoknak is kölcsönadták. Más terrorcsoportok tagjai azonban tudtak erről, ezért találkozóikon időnként egy zsákba rakták a SIM-kártyákat, összekeverték azokat, és mindenki véletlenszerűen választottak maguknak előfizetést.

A fenti gyakorlatok eredményeként az amerikai drónok gyakran nem az eredeti célpontra mértek csapást, hanem sok esetben ártatlan emberekre.

A tényfeltáró újságírás londoni hivatalának (The Bureau of Investigative Journalism) becslései szerint Barack Obama elnök beiktatása óta Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában legalább 273 civil esett áldozatául a drónok támadásainak. Bár az amerikai kormány szerint a robotrepülők épp a célzott támadások végrehajtásában erősek, a szervezet szerint támadásaikban tízszer annyi civil áldozata van, mint a hagyományos repülőgépekkel végrehajtott misszióknak.