Nem lesz lift és klíma a világ legmagasabb épületében

2014.02.12. 20:12

A dubaji Burdzs Kalifa sok bérlőjének hátralékai miatt fenyegetőznek az üzemeltetők a hűtés és a liftek lekapcsolásával. Van, akinek így 108 emeletet kellene lépcsőznie.

A 2010-ben átadott, közel 830 méter magas épület lakói közül sokan már 2012 óta nem fizetik a rezsiköltségeket, ezért az épületet üzemeltető Emaar Properties társaság ultimátumot adott nekik. A cég bejelentette, hogy lekapcsolja a lifteket és a légkondicionálást, ha a bérlők nem rendezik tartozásaikat. Ez utóbbi azért is lenne súlyos húzás az üzemeltetők részéről, mert az épület egyetlen ablaka sem nyitható. A CNN értesülései szerint a kialakult helyzet miatt sok - egyébként fizető - lakó új otthont keres magának Dubajban, mivel nem tolerálná, ha méregdrágán fenntartott otthonában ilyen kellemetlenségek érnék.

A dubaji Burdzs Kalifa toronyForrás: AFP

A The National című helyi lap úgy tudja, hogy eredetileg már pénteken elzárták volna a közműveket a nem fizetők elől, de egyelőre haladékot kaptak, csupán az edzőtermeket, a medencéket, a teniszpályákat és a garázst nem tudják használni, mert a belépőkártyáikat letiltották. A Gizmodo szerint sok esetben nem is a lakások bérlői, hanem azok tulajdonosai nem rendezték a bérlők rezsiköltségeit.

A 163 emeletes épületben a tizenkettedik és a száznyolcadik emeletek között találhatók különböző méretű, egy-négy hálószobás luxuslakások. Azt az üzemeltetők nem közölték, hogy a több mint ezer lakás közül hány bérlőjének van rezsihátraléka. A Burdzs Kalifa lépcsőházában összesen 2909 darab lépcsőfok található, így amíg a tizenkettediken lakók mintegy 213 lépcsőfok megmászásával megúszhatják a bejutást, addig a 108. emeletre tartóknak 1922 lépcsőt kell megmászniuk.

Egyik ablak sem nyithatóForrás: AFP/Joel Saget

A CNN dubaji ingatlanügynökségektől származó információi szerint a Burdzs Kalifában egy évre 55 ezer dollár, vagyis mintegy 12,4 millió forint a legkisebb lakás bérleti díja, a rezsiköltségek azonban éves szinten további 25 ezer dollárt, vagyis 5,7 millió forintot tesznek ki.

A Burdzs Kalifa belsejében a lakások mellett 49 emeletnyi iroda és egy 160 szobás hotel is működik. A hatalmas épület belsejének klimatizálásához akkora hűtési energia szükséges, amelyet tízezer tonna olvadó jég tudna szolgáltatni. A párás dubaji levegőből évente húsz úszómedencényi vizet gyűjt be a légkondicionáló rendszer.