Ilyen lesz a mozi virtuális sisakban

2014.02.20. 16:04

Megjelent az első olyan film előzetese, amelynek nézője szét is nézhet a térben.

Danfung Dennis amerikai dokumentumfilmes Zero Point című rövidfilmjét olyan technológiával forgatja, hogy azt virtuális sisakban, térben lehessen élvezni.

Bár a filmet úgy forgatják, hogy az Oculus Rift nevű, általunk is bemutatott virtuális sisakkal lehessen térben látni a történéseit. A film előzeteséből azonban olyan böngészőben elérhető változat is készült, amelyen az egérkurzorral lehet változtatni a kameraállást. A felület iPaden is elérhető, ott a néző az eszköz döntögetésével tudja állítani a látószöget.

Bár Dennis Condition One nevű, videós alkalmazásokat fejlesztő startup cége 360 fokos filmfelvételről beszél, az előzetesben egyelőre 180 fok körüli a kamera látószöge, bár azon belül szabadon lehet bármelyik irányba nézni. A készítők szerint a kész film bármelyik másodpercében úgy tud majd szétnézni a virtuális helyszínen, mintha maga is ott tartózkodna. A felvételhez több különböző, nagyfelbontású panorámakamerát használtak, amelyek mozgóképeit utólag illesztették össze - írja a Popular Science.

Ezen a linken nézheti meg meg a panorámaként megnyitható előzetestForrás: Condition One

A Zero Point egyébként a virtuális valósággal kapcsolatos fejlesztések történetét fogja feldolgozni, forgatási helyszínei között szerepel egy katonai kiképzőtábor, egy videojátékos konferencia, és a Stanford egyetem egyik laborja is. Danfung Dennis három évvel ezelőtti, Hell and Back Again című, még hagyományos módszerekkel forgatott dokumentumfilmjét 2012-ben Oscar-díjra is jelölték.

A jelenleg forgatás alatt álló rövidfilm teljes változatát elsőként az egyelőre fejlesztők számára elérhető változatban létező Oculus-sisakot használók nézhetik majd meg az idei év folyamán. A rendező cége további virtuális sisakos alkotásokat is szeretne készíteni, bár Dennis már most jelezte, hogy ezek drágábban lesznek elérhetők a hagyományos filmek kölcsönzési vagy letöltési díjának - írja a TechCrunch.

Oculus Rift sisakot használó emberek a CES kiállításonForrás: AFP/Robyn Beck

Hasonló technológiával az LGT együttes koncertjéről is készült már térbeli mozgóképes felvétel, amelyet korábbi cikkünkben nézhet meg.