Mindent szkennel maga körül a Google új mobilja

google project tango
Vágólapra másolva!
A kísérleti okostelefon 3D-ben úgy tapogatja le a teret, mint a Prometheus drónjai.
Vágólapra másolva!

A Project Tango nevet viselő készülék kifejlesztése tízévi előzetes munkát igényelt. A normális méretű okostelefonba olyan szenzort integráltak a fejlesztők, amely a Street View panorámákat is rögzítő autókra szerelt lézeres távmérőihez (lidar) hasonlóan feltérképezi a teret.

Ehhez egy négy megapixeles digitális kamerával, mozgásérzékelővel és mélységérzékelő szenzorral, valamint speciálisan vizuális információk feldolgozására optimalizált chipekkel szerelték fel a készüléket.

A Project Tango prototípusai Forrás: Origo

Az ötcolos képernyővel szerelt, androidos okostelefonból jelenleg kétszáz darab prototípus létezik, amelyek még nem teljesen kiforrottak, fejlesztőknek fogja eljuttatni a Google március közepétől. A Project Tango készülékek másodpercenként 250 ezer darab térbeli mérést tudnak elvégezni, ezek pontjaiból állítva elő a tér virtuális mását. Így gyakorlatilag a Prometheus című sci-fi filmben látható drónokhoz hasonlóan egy 3D-s térképet készítenek a bejárt területről. A megoldás a későbbiekben akár látássérültek közlekedését is jelentősen segítheti.