Orosz okostelefon lett a kedvencünk. Igen, orosz

yotaphone mwc2014
Vágólapra másolva!
A Samsung Galaxy S5 nem szerette a hüvelykujjunkat, ezért a dupla képernyős Yotaphone lett a kedvencünk. És már van olyan telefon is, amilyennel Edward Snowden is elégedett lehetne. Itt vannak a barcelonai mobilkonferencia legprofibb újdonságai.
Vágólapra másolva!

Talán sokak számára meglepő, de az idei Mobil Világkongresszus egyik legérdekesebb terméke orosz fejlesztés. Barcelonában mutatták be a dupla képernyős Yotaphone második generációs változatát, amely az év második felében kerül a boltokba. A telefon érdekessége, hogy két képernyővel is rendelkezik: az egyik egy hagyományos, színes AMOLED, a hátoldalon pedig az e-könyv olvasókéhoz hasonló típus, ami fekete-fehér. Az előbbi képernyő ötcolos, és full-HD a felbontása, a hátlap pedig 4,7 col méretű, és 960x540 pixel a felbontása.

Könyvmolyoknak való az orosz szupermobil

A monokróm hátsó képernyőn e-könyveket vagy cikkeket lehet olvasni a főképernyőnél komfortosabban, mivel tartalma napfényben is látható. Emellett az érintésérzékeny e-tinta képernyőről a telefon összes fontos funkciója elérhető, és használata sokkal kevésbé meríti a telefont.

A Yota tervezői el bírtak szakadni az okostelefon-tervezés fő irányvonalaitól. Láthatóan nem az volt a cél, hogy übervékony legyen, hanem az, hogy jól feküdjön a kézben. A telefon e-tintás hátlapja kissé görbe, és nagyon kellemes tapintású. A dizájnt illetően csak egyetlen kifogásunk volt, ugyanis a szokásos érintős vezérlőgombok (vissza, főképernyő) a műanyag káva alsó részén kaptak helyet, de erre semmi jel nem utal a prototípusokon. Az is eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy az e-tinta felületen is a káva alsó részét tapizva lehet lapozgatni. A készülék nem a legpontosabban érzékeli az ujjmozdulatokat, minden harmadik lapozásra az e-tinta beállításmenüje bukkant fel, és nem csak az én kezemben, hanem a yottás szakértőében is.

A dupla képernyős Yotaphone volt a legérdekesebb mobil Forrás: Yotaphone

Az e-tinta képernyő egyszerre hasznos és vicces. Egy mozdulattal ki lehet rakni rá a napi programot, bevásárlólistát, sőt térképet vagy bármit, ami egy weboldalból a képernyőre kifér. Ezután lekapcsoljuk a főképernyőt, és van egy digitális jegyzetfüzetünk. A e-könyvekkel szintén ez az eljárás: meg kell nyitni őket a hagyományos képernyőn, majd kitenni a másikra. A váltogatás nagyon simán, pattogósan megy. Ha fotózunk, a hátlapon az alany egy filmes kompakt gép rajzát és a csíz feliratot látja, és ott is megnézheti az elkészült képet.

A készülékben egy négymagos, Qualcomm gyártmányú, 2,3 gigahertzes lapka, 8 megapixeles kamera, és 32 gigabájt háttértár van. Támogatja a 4G-t, a vezeték nélküli töltést és az érintés nélküli fizetésre is használható NFC-t, valamint az Android 4.4-es változata fut rajta. Formaterve sokkal elegánsabb lett az első generációénál. Akkumulátora 2500 milliamperóra kapacitású, de az e-tinta képernyő favorizálásával többnapos üzemidőt lehet elérni majd a telefonnal. Konkrétan azt ígérik, hogy az e-tinta 50 órán át bírja. Az orosz telefon ára még nem ismert, de a várakozások szerint 150 ezer forintnak megfelelő nettó áron lehet majd megvenni.

A Galaxy S5-nek még tanulnia kell a hüvelykujjat

A Samsung hétfő este bejelentett telefonját kizárólag újságírók próbálhatták ki egy különteremben. A pöttyözött hátlap valóban biztos és kellemes fogású, de a hétfőn megnyomkodott, jóval olcsóbb Lenovo tepsimobilok tapintási érzetben semmiben sem maradnak el tőle. Valószínűleg az is megosztja a felhasználókat, hogy a kamera ennyire kiemelkedik a hátlapból, kicsit olyan, mintha egy négyszögű pattanás nőtt volna rajta.

Ha már tapogatás, elsőként az ujjlenyomat-olvasós biztonsági megoldást próbáltam ki. Összesen három ujjnyomot lehet regisztrálni, mégpedig úgy, hogy az ember nyolcszor egymás után áthúzza az olvasón az ujjbegyét. Ezután még egy plusz jelszót is meg kell adni. Hogy miért? Mert a lenyomatolvasó nem tökéletes, és ha egyik ujjnyomunkat sem fogadja el, akkor csak ezzel oldhatjuk a képernyőzárat. Ez nálam úgy működött, hogy a bal és a jobb mutatóujjam lenyomatát mindig elfogadta, a jobb hüvelykemről pedig egyszer sem, noha mind a hármat sikeresen regisztráltam. Összesen vagy 20-szor zároltam és kapcsoltam vissza a telefont, és többször csak a biztonsági kód maradt.

Samsung Galaxy S5 Forrás: Samsung

Az AMOLED képernyő egyszerűen ragyogó, a színek telítettek, a betűk élesen látszanak. Kell is a jó képernyő egy fejlett fotós képességekkel szerelt telefonhoz. Az elmosott hátterek előállítását biztosító funkció használatát viszont tanulni kell. Ehhez előbb ki kell jelölnünk, hova kérjük az élességállítást, majd stabilan kell tartanunk a telefont. A Galaxy ezután fotóz, és 5-10 másodperc után kész a kép. Ha szerencsénk van, és működött, akkor utólag meg lehet változtatni, hogy a kép előterében, közepén vagy a háttérben levő dolgok legyenek élesek. Többször is előfordult, hogy a kamera egyszerűen nem találta meg, hogy mi legyen éles – és biztos kéz kell hozzá, vagy egy fotóállvány.

Kipróbáltam az S5 legnagyobb újítását, az extra akkukímélő üzemmódot, ami a kívánt lemerülési szintnél automatikusan bekapcsol, de menüből is lehet aktiválni. A telefon ilyenkor minden funkcióját lekapcsolja a hívásokon, az SMS-ezésen és a mobilneten kívül (de ez utóbbival csak csínján, ha tényleg spórolni kell az energiával). Az aktiválás két-három percbe telik, utána kellemesen szürkészöld-fekete-fehérre vált a képernyő, és a fényerőt is külön fel kell húzni. Amíg el nem terjednek a lítiumion akkuk utódai, addig ez a legjobb módszer arra, hogy a lehető leghosszabb üzemidőt facsarjuk ki egy feltöltésből.

Barcelonában mindenkit a mobilok érdekeltek Forrás: AFP/Lluis Gene

A Galaxy S5-öt már Magyarországon is elő lehet rendelni – mondta Barcelonában Keszég Attila, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokkal foglalkozó vezérigazgató-helyettese (az Origo Zrt. a Magyar Telekom kizárólagos tulajdona – a szerk.). A cég napi kapcsolatban áll a Samsung készletezéssel foglalkozó egységével, és amint van elég készülék, boltokba is kerül. Annak, aki ezt fontolgatja, és ki akar tűnni a telefonjával a tömegből, az „electric blue” fantázianevű hátlapot ajánljuk – nagyon erős, míg a rézarany már enyhén giccses.

Edward Snowden ilyen mobilt használna

Aggódik az adataiért? Ez esetben a nyáron megjelenő Blackphone lehet a jó választás, ezt ugyanis kifejezetten úgy tervezték, hogy ne csak a memóriájában lévő adatok, hanem a rajta keresztül folytatott kommunikáció is biztonságos legyen.

A telefon a kommunikációt titkosító szolgáltatásokat nyújtó amerikai Silent Circle (a PGP titkosítást megalkotó Phil Zimmermann vállalkozása), és a fejlesztői Firefox-mobilokat gyártó spanyol Geeksphone cég közösen fejlesztette ki. A telefon szoftverének alapjául a Google Android szolgál, ám azt jelentősen átalakították az adatvédelem fokozása érdekében – ígérik a fejlesztők. A PrivatOS névre keresztelt szoftverben minden funkciót az adatvédelemnek rendeltek alá, így a telefon nem gyűjt információkat a felhasználó tartózkodási helyéről vagy szokásairól. Ez azonban azzal is jár, hogy a készülékről nem érhetők el a Play piactér szolgáltatásai sem.

A Blackphone adataink megőrzését ígéri Forrás: Blackphone

A kongresszuson nem lehetett kipróbálni a telefont, mert összesen három prototípus volt itt belőle, az egyik üvegtárlóban, bevilágítva, a másik kettő pedig a cég képviselőinek a kezében, akik gyakorlatilag megállás nélkül adták az interjúkat. A készülék nagyobb, mint egy iPhone, és a műanyag mögötti lényegről sem lehetett túl sok technikai részletet megtudni. Annyi derült ki, hogy a titkosítás számításigényét a világ leggyorsabb négymagos mobilprocesszorainak egyike szolgálja ki. A 4,7 colos képernyővel szerelt telefon felszereltsége ezen túl sem rossz: 4G mobilnet és 8 megapixeles kamera van a telefonban, memóriája pedig 16 gigabájtos, bár nem bővíthető. A készülék természetesen fekete, a menük fekete-fehér-zöldek, az ikonok is kevésbé színesek, mint egy tucattelefonnál; pedig milyen poénos álca lenne egy rózsaszín hellókittis telefon a titkos üzelmeinkhez.

A Blackphone nettó 629 dolláros, vagyis 140 ezer forint körüli ára a Silent Circle hívásokat, üzeneteket és internetezést (havi egy gigabájt forgalomig) titkosító és tárhelyszolgáltatások kétéves előfizetését tartalmazza. A hívások titkosításához természetesen arra van szükség, hogy a beszélgető felek egyaránt a Silent Circle szolgáltatását használják. A Blackphone-t elsőként a belga, holland és német piacon jelen lévő KPN Mobile fogja árulni a szolgáltatók közül, de a cég honlapján már most is előrendelhető. Egyetlen aggály lehet a telefonnal szemben, hogy pont amerikai technológiát tartalmaz, pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) botránya óta ez nem egy jó ajánlólevél.

Már fürödhetünk is a tablettel

Szeretne Youtube-ot nézni a kádban ülve? A Sony legújabb táblagépével ez már komolyabb kockázat nélkül is lehetséges: az Xperia Z2 Tablet ugyanis vízálló kivitelben készül. A 6,4 milliméteres vastagságával az iPad Airnél is vékonyabb, ugyancsak tízcolos készülékben a jelenlegi leggyorsabb négymagos mobilchip és 3 gigabájt memória dolgozik. Egy töltéssel akár tízórás üzemre képes a 6000 milliamperórás akkumulátorról.

Az érintőképernyő full-HD felbontást használ, és felszerelték különböző képminőséget és hangzást javító megoldásokkal is. A táblagéppel a Playstation 3 játékirányítója is kompatibilis, így nem csak érintőképernyőt böködve lehet rajta játszani. A gyártó elképzelései szerint a Z2 Tablet munkára is alkalmas, ezért dokkolót és billentyűzetet tartalmazó borítást is lehet majd venni hozzá, amellyel kvázi laptoppá lehet alakítani a készüléket. A Z2 táblagép márciusban kerül majd a boltokba, de azt még nem tudni, mennyibe kerül majd.

A táblagépet és az okostelefont is Xperia Z2-nek hívják Forrás: Sony

Némileg összezavarja az embert, hogy a Sony az új csúcsmobilját is Z2-nek keresztelte. Az 5,2 colos, full-HD képernyővel szerelt okostelefon újdonsága az ultra-HD felbontású videofelvételi lehetőség, de a 20,7 megapixeles beépített kamera is jobb minőségű fotókat készít az előd Z1-es modellnél. Ebben a telefonban is a leggyorsabb négymagos mobillapka, és 3 gigabájt memória dolgozik, így elvileg bármilyen játékkal is elboldogul. A 3200 milliamperórás akkumulátor is nagyobb kapacitású a szokásosnál, így valószínűleg többnapos üzemre is képes lesz. A telefon ára még nem ismert, de 200 ezer forint feletti árra számítunk.

Ez egy Android-világkiállítás

Mivel az Apple sohasem vett részt a mobilkonferencián, és az egyéb okostelefon-rendszerek legfeljebb csak egy-egy ország szintjén tudnak átütők lenni, a barcelonai megarendezvényt Android-világkiállításnak is lehetne nevezni. Elképesztő mennyiségű telefont és tabletet állítanak ki, nagyobb részük egy méter távolságról meg sem különböztethető a konkurencia termékeitől.

Nem biztatóbb a helyzet szoftveroldalról sem, mert még mindig hírnek számít, ha egy gyártó a legújabb, 4.4-es Androiddal adja a telefont. A készülékekre megjelenő frissítéseket ugyanis többnyire nem a gyártók, hanem a mobilszolgáltatók adják ki, így előfordulhat, hogy két azonos készülék tulajdonosainak egyike hónapokkal hamarabb megkapja a friss verziót, a másik pedig kénytelen a régi verziót használni.

Amit Barcelonában lehet látni, az annak az elképesztő változásnak az eredménye, amit az utóbbi hét-kilenc évben produkált a mobilipar a Blackberryknek és az iPhone-oknak köszönhetően. Logikus, hogy hasonlóan meghatározó változásra most nem lehet számítani a készülékek oldaláról. Amit viszont a szolgáltatók elvileg megtehetnek, az a következő. Ha széles tömegek számára lenne mobilon is elérhető a korlátlan internet (mint ahogy vezetéken már igen), akkor egész nap használhatnánk a telefonunkat/tabletünket. Ez esetben még több élethelyzetben váltaná ki a laptopot/asztali gépet, sőt sokak számára az utóbbi készülékek egyenesen feleslegessé is válhatnának. Ez viszont még messze van, és technológiai akadályai is vannak: a hálózatokat már most gyors ütemben és nagy kalap pénzekért kell fejleszteni, hogy elbírjanak a mobilnetezési igényeinkkel.