Úgy terjed a wifis vírus, mint a nátha

2014.02.26. 15:09

Wifit szolgáltató hálózati eszközöket fertőz, és onnan támad PC-ket egy brit kutatók által fejlesztett kártevő.

A Chameleon névre keresztelt vírus egyelőre nem terjed az interneten, mivel kísérleti célból fejlesztették a liverpooli egyetem informatikusai. A vírust úgy tervezték, hogy ne számítógépeket, hanem a wifihálózatokat működtető routereket támadja - írja a BBC.

A hálózati eszközökön ugyanis sokszor a beállítások elvégzésére szolgáló adminisztrációs felület elérését vagy nem védik le, vagy nem változtatják meg az alapbeállításként alkalmazott jelszót. Ez utóbbi azt jelenti, hogy néhány próbálkozással hozzá lehet férni a wifihálózat beállításaihoz. Mivel a hálózat használatát érintő funkciókat a kártevő nem változtatja meg, gyakorlatilag észlelhetetlen marad a kártevő megléte.

A Chameleon fertőzése nyomán a routerre módosított szoftvert lehet telepíteni, vagy úgy módosítani a beállításokat, hogy az hackerek munkáját segítse, például jelszavak vagy online fizetéshez használt információk ellopásához.

Ráadásul a vírus írói a kártevőt arra is képessé tették, hogy a közelben lévő más wifi elérési pontokat is keresse, és automatikusan próbálja megfertőzni. Ily módon a kártevő egy náthához hasonlóan egy teljes körzetben képes lenne elterjedni. Ha egy irodai, vagy kávéházi wifieszköz megfertőz, rengeteg számítógépet és táblagépet lehet támadni róla.