Ez a füles jó vétel, arra meg érdemes spórolni

fejhallgató
fejhallgató
Vágólapra másolva!
Mit tud egy fejhallgató egy merészebb bevásárlás, és mit egy házimozirendszer áráért?
Vágólapra másolva!

Az már körképünk készítésének első perceiben kiderült, hogy ha fejhallgatók vásárlásáról van szó, mindenkiből előbújik a mélyen rejtőző audiofil, mindegy, kiről van szó. Az Origo ötfős tesztcsapata öt különböző, valamilyen szempontból kiemelkedő képességű fejhallgatót próbált ki. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy egyáltalán összefüggésben van-e az ár a hangzással. Tesztelőink folyamatosan cserélgették egymás között a fejhallgatókat, amelyek közül a legolcsóbb 25 ezer forintba, a legdrágább pedig 90 ezer forintba került. Az egyes fülesekhez tartozó árakat csak utólag néztük meg (és mindegyiküket az Extreme Digitaltól kaptuk kölcsön).

A raszták ilyen fülest vennének

Messze a tesztelt mezőny legolcsóbb darabja a legendás reggae-zenész nevével fémjelzett modell, amelyet egyébként Bob Marley családja dobott piacra. Nálunk a Buffalo Soldier nevű típus járt, amely 25 ezer forintba kerül. A Marley-füleseket eleve úgy hirdetik, hogy azok képesek a legmélyebb reggae-basszust is reprodukálni, ez teljes mértékben igaz is. A vegyes zenéket tartalmazó lejátszási listánk nem elektronikus zenéinél azonban már inkább zavaró volt a túl erős mélyhang.

A Marley Buffalo Soldier gyártásához újrahasznosított, és újrahasznosítható anyagokat használnak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ez a fejhallgató tesztelőink egyöntetű véleménye szerint azoknak való, akik elsősorban elektronikus zenét, esetleg metált hallgatnak leginkább, ha valaki jazzes vagy komolyzenés, annak egyértelműen nem ez a jó választás. A Buffalo Soldier egyben mobiltelefonos headsetként is használható, alapvetően iPhone-nal. Próbáink során egy LG márkájú androidos mobillal is lehetett használni kihangosítóként, egyedül a dróton lévő hangerőszabályzó gomb nem működött, míg egy windowsos Nokiával a hívásbontás sem ment innen, de a beszélgetés zökkenőmentes volt. Mindenesetre egy kicsivel rakhatták volna lejjebb a távirányítót a dróton, hogy kényelmesebb legyen használni. Ez számunkra azt jelezte, hogy a headsetes funkciók esetében lehetnek gondok a kompatibilitással.

Elég sokat kell vacakolni a pánt helyes beállításával is, mert elég erősen szorítja a fülre a hangszórókat. A Buffalo Soldier számos alkatrésze és csomagolása eleve reciklált alapanyagból készült, és ezen túl igyekeztek könnyen újrahasznosítható anyagokat használni: például a fejhallgató hátlapja fából van, a fejpántot pedig vászon borítja. A füles drótját a cipőfűzők anyagához hasonló textil óvja az összetekeredéstől.

Negyvenezerért már szuper a hangzás

A JBL Synchros S300i fejhallgató negyvenezer forintba kerül, hangzása már sokkal kiegyensúlyozottabb. A mély ezen is kellően erős az elektronikus vagy gitárzenékhez, ám a többi tartományt sem nyomja úgy el, mint a Marley fülese. Ez a modell általános felhasználásra sokkal alkalmasabb, komolyzenét és elektronikus számokat is lehet rajta hallgatni anélkül, hogy a hangzás esetében komoly kompromisszumokat vállalnánk. Az biztos, hogy ennek a fülesnek volt a legjobb az ár-érték aránya.

A JBL fejhallgatóját találtuk a legjobb vételnek a felhozatalból Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ebben az árszegmensben jelenik meg a fejhallgatók leghasznosabb extrája, a könnyen cserélhető drót. A fejhallgatóhoz 2,5 és 3,5 mm-es jackcsatlakozóval fölszerelt drót jár, amelyet csak ki kell húzni, és újra cserélni, ha esetleg sikerült megtörnünk vagy leszakítanunk. (Az olcsóbb, rögzített dróttal felszerelt típusokat szervizbe kell vinni, és át kell forrasztatni a vezetéket.) A cserélhető kábel azért is jó, mert az utcai használatra kényelmesebb egy rövid vezeték, otthonra vagy az irodába pedig állandóra ott lehet hagyni egy hosszabbat.

Ezen a fejhallgatón is alapból van iPhone-os headset – szerintünk ez is túlságosan felül van –, amely androidos telefonnal hasonló korlátozásokkal működött, mint a Marleynál. A JBL összehajtható, és ugyan kompaktra hajtogatva sem lesz sokkal kisebb, de a tokjába csak így fér bele. A pántját kicsit nehézkesen lehet állítgatni.

A legkényelmesebb, és jól is szól

Van olcsóbb változat a Sennheiser Momentum nevű prémium fejhallgatójából? A kisebb, a fülre fekvő On-Ear típusért hatvanezer forintot kérnek. A kisebb hangszórók miatt az utcán sem olyan feltűnő viselni. A tesztelt mezőny tagjai közül ez volt az egyetlen, amelynek nem bőr, hanem szövet borította a párnáit: ezt a legtöbb tesztelőnk extra komfortként értékelte, egyikük viszont attól tartott, hogy ez a kivitel a nyári melegben valószínűleg melegítené a fülét.

A Sennheiser Momentum On-Ear jobb áron majdnem ugyanúgy szól, mint nagytestvére Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kisebbik Momentumnak kellemes meleg hangzása van a JBL kissé fémes hangjához képest. Vannak benne kellő adagban mélyek is, de nem brummog túlzóan. A középtartományba eső hangok egy kicsivel jobban szólnak ezen a fejhallgatón, mint a JBL-en. Nem lehet összecsukni, hogy kisebb legyen, viszont a pántját sokkal egyszerűbben lehet állítani, és nagyon kényelmes volt viselni is, ezért ötünk közül a legtöbben ezt preferálták a JBL-lel szemben – de ha megvennénk, húszezerrel többet kellene fizetünk érte. A kisebb Momentumhoz kétfajta, kivehető drótot is mellékelnek. Az egyik egy hagyományos kábel, a másikon egy headsetes távirányító is van. Ez sem működött tökéletesen androidos mobillal, de legalább kézre eső helyre került a dróton.

Ezt csak az vegye, aki komolyzenét hallgat

Nagyon megosztotta tesztelőinket az AKG K545-ös fejhallgatója. Hetvenezer forintos árával nem éppen egy olcsó holmi, amelynek megbocsátanánk a gyengéit. Első hallgatásra nagyon erőtlenül szóltak rajta a zenék, különösen a többi fejhallgató után erre váltva. Audiofil hajlamú kollégánk végül alaposabb tesztnek is alávetették a K545-öst, és kiderült, hogy ez a füles kifejezetten komolyzene hallgatására ideális, és akkor van elemében, ha nem egy laptopról, hanem jó minőségű erősítőről kap veszteségmentesen tömörített zenét.

Az AKG K545-ös komolyzenéhez, szuper erősítőhöz ajánlott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fejzsibbasztó basszusokat nem érdemes várni tőle, viszont az biztos, hogy minden hangrészletet hallani fogunk rajta, ha megfelelő minőséget választunk. Egy átlagember számára ez a füles csalódás lenne ilyen árért, csak a fanatikus zenerajongóknak érdemes ezt a típust választaniuk.

Két kivehető drót jár hozzá, az egyiken egy iOS-es, a másikon egy univerzális headset egység van, az utóbbin csak egy hívásmegszakító gombbal, az előbbin hangerőszabályzóval is. Szerintünk ennek a fejhallgatónak a drótján sem találták el a távvezérlő helyét. Ráadásul headsetfunkcióval látták el, tehát a fejlesztők is sejtették, hogy nem egy otthoni erősítővel, hanem főleg mobiltelefonnal fogják használni, így viszont érthetetlen az erőtlen hangzás.

Egy házimozirendszer áráért

Csak félve merjük leírni tesztünk legdrágább szereplője, a Sennheiser Momentum fejhallgatójának az árát: 90 ezer forintba kerül, ennyiért egy átlagcsalád Magyarországon már teljes házimozirendszert vásárol a nappaliba.

Retró külső, szuper hangzás, borsos ár: a Sennheiser Momentum Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Első hallgatásra, de hosszabb tesztelés után is ez a fejhallgató szólt a legjobban. A mély hangok nem olyan erősek rajta, mint a Marleyn, de ennek köszönhetően kiegyensúlyozottabb a hangzás. Az elektronikus zenék, vagy egy vasárnap este berakott smooth jazz, vagy a nyolcvanas évek slágerválogatása is meggyőzően szól rajta, nem olyan visszafogottan, mint az AKG-n. Az olcsóbb, kisebb On-Earhez képest ezt a modellt már a teljes fület lefedő kialakítású hangszórókkal szerelik fel, ami jobban kizárja a külső zajokat. Azért annyival nem feltétlenül szól szebben, amennyivel drágább, így aki a kedvezőbb árra utazik, annak a kisebb a jobb. A Momentumhoz is egy hagyományos és egy iPhone-távvezérlős drót jár, a headset ugyanúgy korlátozottan működik androidos telefonokkal.

Hiába olvasgatja a paramétereket

Tesztünk egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy vásárlás előtt hiába kezdjük mélyfúrással böngészni a fejhallgatók különböző műszaki paramétereit, csak ezek alapján teljesen tévesen következtethetünk arra, hogy mondjuk egy adott típuson a mélyhangok erőteljesek lesznek-e. Bizsók Vajk hangfalépítéssel foglalkozó szakértő szerint az a baj, hogy sem a fejhallgatók, sem a hangfalak esetében nincs egységes szabvány a hangzás mérésére, minden gyártó egyedi módszerekkel teszteli saját berendezéseit. Pedig elvileg akár a mért értékek átnyálazásával is lehetséges lenne legalább néhány konkrét típusra szűkíteni a meghallgatandó audioeszközök listáját az élőben való tesztelés előtt.

A gyártók részéről elég szemét húzásnak tartjuk, hogy az olcsóbb fejhallgatók egyikét sem lehet megvenni kivehető dróttal, ami jelentősen meghosszabbíthatná egy-egy füles élettartamát, és sokat dobna a javíthatóságon. És miért kerülnek egyáltalán a mai fejhallgatóba mobiltelefonos headset-funkciók? Kozári Zoltán, az Extreme Digital szakértője szerint az eladások alapján a vásárlók többsége telefonhoz, táblagéphez vásárol jó hangzást biztosító fejhallgatót a gyári, általában gyengébb minőségű megoldások helyett, a gyártók ezért adnak iPhone-vezérlőt a közel százezer forintos modellekhez is.