Beköltöztünk a South Parkba

south park the stick of truth
Vágólapra másolva!
A kultikus sorozat játékverziója olyan, mintha a magát a rajzfilmet irányítanánk. Az eddigi legjobb rajzfilmes adaptáció.
Vágólapra másolva!

Imádja a South Parkot? Akkor a legújabb, The Stick of Truth („az igazság vesszője”) című videojátéktól le fog esni az álla. A játékprogram pontosan ugyanúgy néz ki, mint a tévében sugárzott rajzfilmsorozat: kétdimenziós, és papírszerű.

Sajnos a magyar kiadáshoz nem készült felirat (a rajzfilmhez is elég nehéz lehet a frappáns fordításokat kitalálni), így angoltudás nem árt a játékhoz, de még így is elfogyott elővételben a játék minden hazai boltokba szánt, lemezen megvehető példánya.

Ez nem a rajzfilm, hanem maga a játék Forrás: South Park Studios

Ez végre tényleg South Park

Ez nem véletlen: bár a South Parkból korábban is készültek már játékfeldolgozások, ezek egyike sem volt igazán jó, a legújabb program sztoriját azonban maga Trey Parker és Matt Stone, a rajzfilm alkotói írták, tehát nem csak a karakterek felhasználásának jogát vette meg egy kiadó. Elég frappáns megoldás, hogy a játékos egy soha meg nem szólaló új fiúként érkezik a városba, a történet során azonban minden fontos szereplővel találkozhat.

Az alapsztori szerint a South Parkban lakó gyerekek maskarákba öltözve szerepjátékosat játszanak, Cartman mágusként saját kertjükben alakította ki a főhadiszállását (ahol a hercegnőnek öltöztetett Kenny is székel), míg az ellenséges elfek birodalma Kyle-ék kertjében van. A játék készítői nagy részletességgel lépítették fel a teljes város virtuális mását: Cartman anyukájának hálószobájában kutakodva például megtalálhatjuk a már ismert, felfújható Antonio Banderast, a művelődési házban pedig Mr. Adlerrel, a technikatanárral futhatunk össze, aki természetesen ránk parancsol, hogy ne buzgálkodjunk. A készítők a már kiírt szereplőkről sem feledkeztek meg, Séf bácsi és Gólem nővér arcképei is felbukkannak egy-egy faliújságon.

Az anális beültetés sok volt az EU-ba

A PC-s verzió nem csak nagyobb felbontású, így kissé szebb grafikájával különbözik a konzolos kiadásoktól. Bár szabadszájúsága és kemény poénjai miatt a South Park-játék mindegyik verzióját tizennyolc éven felülieknek ajánlják, a konzolos kiadásokból ki kellett cenzúrázni néhány olyan jelenetet, amelyben Stan papájának a hátsójába különböző műszereket ültetnek be. Szerencsére ez csak nagyjából egy perc lehet a teljes játékból, a hiányzó jelenetek helyén az arcát kezébe temető párizsi Káin-szobor képét láthatjuk, alatta pedig szövegesen írták le a készítők, hogy miről maradunk le. Gegnek ez sem rossz, így osztjuk Parker és Stone véleményét, amely szerint a hiányzó jelenetek nem rontanak a játékon.

A kasztválasztó képernyő Forrás: South Park Studios

Noha a tizenhetedik évadot taposó South Park már sokak szerint kezd ellaposodni, a videojátékos feldolgozás sokkal frissebbnek hat. Mivel a Stick of Truth gyakorlatilag egy nyolcórás monstre sorozatepizódnak felel meg, nehéz szpojlerezés nélkül írni a történetéről, de azt elárulhatjuk, hogy bőven nem csak South Park utcáin fogunk császkálni. A játékmenet a szerepjátékokat idézi, így már legelején kasztot kell választanunk, amely a hozzá illő fegyvereket és varázslatokat használ.

Körülmetélő szerszám osztja a halált

A játék otromba humorát és banalitását jól érzékelteti, hogy ha Cartmannél a zsidó kasztot választjuk, szolidan megjegyzi, hogy majd mi leszünk a felelősek népe pénzügyeiért, a halálos támadások közt pedig megtalálható egy Hanuka-ünnepen hasznát pörgettyű és egy körülmetélő szerszám is. Később Stan papája speciális irányított szellentés támadás végrehajtását is megtanítja karateruhába öltözve.

A városban nagyon sok elrejtett bónuszt, például Csinpokomon-bábukat lehet fellelni, ha pedig ellenfelek jelennek meg, a képernyő villámok kíséretében a Pokémon-játékokéhoz hasonló küzdőtérré változik. Itt körökre osztva zajlik a harc, amelynek során az energián kívül erőpontok és a varázserőt biztosító mana birtokában lehet extra sok erőt levonó támadásokat végrehajtani.

south park the stick of truth Forrás: South Park Studios

Ez elsőként elég bonyolultan hangzik, szerencsére a rendszer kellőképpen le van butítva ahhoz, hogy egy átlagos játékos is elboldoguljon vele, hiszen az ellenfelek csak fokozatosan válnak egyre nehezebbé. Talán a játék kétmarmadánál felbukkanó amerikai politikus, Al Gore karaktere az első komolyabb ellenfél, amelynél már érdemes a varázslatokkal trükközni. Saját karakterünk kinézetét és felszerelését szabadon lehet alakítani, és bátran lehet kombinálni az össze nem illő felszereléseket, például az űrfegyvert a páncélzattal és az elfsapkával.

Ha rajongó, vegye meg!

A South Park rajzfilmsorozat kemény - de nem rasszista - humora miatt jócskán megosztja a tévénézőket, hasonlókra számítunk a játékkal is. Ha valaki imádja rajzfilmet, és legalább néhány évadot végignézett belőle, imádni fogja a játék sztoriját, és nem fogja untatni, hogy gyakorlatilag folyamatosan “tápolni” kell a karaktert, hogy képes legyenek legyőzni az egyre erősebb ellenfeleket. Cserébe egy csomó kikacsintós poén, rég nem látott szereplő bukkan fel, és egy minimális szinten a történetet is lehet alakítani saját beavatkozásunkkal. Ha valaki nem ismeri a rajzfilmet, annak a játékmenet valószínűleg túlságosan unalmas lehet, hiszen önmagában nem a néhány szellentős poéntól lesz vicces a South Park.

A South Park: The Stick of Truth játék PC-re, Playstation 3-ra (ezen teszteltük) és Xbox 360-ra jelent meg, és 9-13 ezer forintért lehet megvenni, virtuális extrákat tartalmazó gyűjtői kiadásai néhány ezer forinttal drágábbak.