A Google Térképen vélték megtalálni az eltűnt repülőt

tomnod a maláj boeing 777-es roncsainak keresésére szolgáló felület
Vágólapra másolva!
Bár a Mapsen lévő műholdképek a maláj Boeing eltűnése előtt készültek, többen megtalálni vélték rajta a roncsait.
Vágólapra másolva!

A The Star című malajziai lap beszámolója szerint a Google hivatalos közleményt adott ki arról, hogy internetes térképszolgáltatásán biztosan nem találhatók felvételek a Malaysia Airlines szombaton rejtélyes módon eltűnt MH370-es járatáról.

A keresőcég azért adta ki a közleményt, mert a lap számos olvasója megtalálni vélte a lezuhant repülőgép roncsait a Google Térképén. A keresőcég ugyan kiemelte, hogy a műholdképeket is tartalmazó szolgáltatásban számos repülőgép fotója látható, ezek biztosan nem az eltűnt Boeing 777-esről készültek, mivel a rendszerben lévő legfrissebb felvételek is hetekkel vagy hónapokkal az MH370-es járat eltűnése előtt készültek.

A Google Maps helyett a TOMNOD erre a célra indított felületén érdemes keresni a roncsokat Forrás: Digitalglobe

Ugyanakkor a DigitalGlobe nevű, műholdképekkel foglalkozó társasaság TomNod nevű közösségi felületére a keresési munkálatok segítése céljából közzétett friss műholdképeket is. Ezeken elvileg valóban látszódhatnak a gép roncsai. A felületen műholdképek apró kis szeleteit lehet kattintással előhívni, és áttekinteni. Ha a felhasználók megtalálni vélnek egy objektumot - például roncsdarabot vagy üzemanyagfoltot - , azt becímkézhetik, hogy az adott területet szakértői elemzésnek vessék alá. Ezzel pontosan ki lehet deríteni, hogy valóban a roncs, vagy csak egy sodrodó szeméthalom látható-e a műholdképen.