Tudta, hogy a Google Térkép parancsra lementi a telefonra a térképet? Megmutatjuk, hogyan érdemes az okosmobillal navigálni úgy, hogy külföldön se menjen rá a gatyánk.

Külföldre utazik? Végre nem fog eltévedni, ha van okostelefonja, mindig tudni fogja, merre jár. Meglepetések azért így is érhetik, hiszen a mostanra legnépszerűbbé vált Google Térkép használata mobilinternetes kapcsolatot igényel.

Itt olcsó, ott drága az online navigáció

A Google Térkép - és most már az iPhone-on lévő Apple Térképek is - vektoros megjelenítést használnak, így nagyon kevés, tipikusan napi néhány megabájtos adatforgalmat generálnak. Ha viszont külföldön internetezünk a mobilunkról, az is sokba kerülhet.

A hazai mobilszolgáltatók adatforgalmon alapuló roaming mobilnettarifái az uniós tagországokon belül megabájtonként 170 forint körül teszik lehetővé az online szolgáltatások használatát. Ez az ár általában a szolgáltató külföldi partnercégénél érvényes, a nem partner hálózatokat választva drágább lehet a tarifa is. Az EU-n kívüli országokban egy megabájt internetezés költsége ennek sokszorosa lehet: ez azt jelenti, hogy mondjuk egy bécsi kiruccanás esetén akár egy ezresből megúszhatjuk a térkép használatának költségét, másutt - például Törökországban vagy Tunéziában - az online navigáció használata akár több tízezer forintba is kerülhet még akkor is, ha csupán tíz megabájt adatforgalmat generál.

Külföldön különösen hasznos a navigáció, de sokba kerülhet a használataForrás: AFP/RIA Novosti/Artem Zhitenev

Mindhárom magyar mobilszolgáltatónál lehet rendelni egy-két ezer forintért bizonyos, főleg európai országokban használható, adott mennyiségű adatforgalmat tartalmazó napi, néhány napra szóló, vagy heti csomagokat. Az online navigációra ezek is elegendőek lehetnek, ha kikapcsoljuk a levelek, Facebook-üzenetek és hasonló felesleges tartalmak letöltését. Akár a Google, akár az Apple térképét használjuk, még indulás előtt érdemes kikapcsolni a műholdképes nézetet, ez ugyanis jelentősen megnöveli az adatforgalmat.

A varázsige: OK Maps

A Google Térképe és navigációs szolgáltatása esetében is elérhető offline használat Androidon is iOS-en is, de ezt elég idétlenül lehet használni, ráadásul nem is mindenütt. A magyar és szlovák úthálózatot például nem engedi lementeni az applikáció, de az osztrák és cseh városokét igen.

Így néz ki a Google Térkép navigációs felületeForrás: Origo

A procedúra maga is elég bizarr: rá kell nagyítani egy részletesebb térképrészletre (ha túl nagy területet akarunk lementeni, hibaüzenetet ad a rendszer), és be kell gépelni a keresőbe, hogy ”OK Maps” (az idézőjelek nélkül). Érdemes a parancsot begépelni, a hangutasításra ugyanis az Android általában az “oké Maps” verziót gépeli be, ami nem hatásos.

Ezzel a módszerrel elvileg le lehet menteni a felkeresett külföldi ország térképét internet nélküli használatra is, de egy hosszabb útvonal lementegetése elég macerás lehet a kis darabokból.

A király a Nokia, de vannak alternatívák

Az Apple saját térképszolgáltatása automatikusan gyorsítótárazza a böngészett térképrészleteket, egy nagyjából 10-15 kilométer sugarú körben képes lementeni a térképét internet nélküli üzemmódba. Az offline használatban a legprofibbnak egyébként a Nokia okostelefonjain lévő Here nevű alkalmazás (korábban Nokia Maps volt a neve) számít, ebben elég kiválasztani a menüben a letöltés menüpontot, és a világ legtöbb országának térképét egyszerűen le lehet tölteni wifin keresztül, teljesen ingyen.

A Nokia Here internet nélkül is működikForrás: Origo

Egy-egy európai ország úthálózata nagyjából 100-200 megabájt helyet foglal a telefon tárhelyén, a nagyobb országok esetében megyék vagy államok külön kiválasztása is lehetséges. Ha valaki gyakran utazik külföldre, annak egyértelműen egy ilyen megoldás megvásárlása a gazdaságosabb, ráadásul ha városoktól távol utazunk, nem is feltétlenül áll rendelkezésre mindig jól működő mobilinternetes kapcsolat.

Aki Androidra vagy iOS-re szeretne a Nokiáéhoz hasonlóan, teljesen offline használatot biztosító navigációt, az a Sygic vagy a TomTom cégek fejlesztései közül válogathat. Mindkét társaság 12 ezer forint körüli összegért árul teljes Európát lefedő offline térképet, ezek azonban új eszközre is költöztethetők egy platformon (tehát Androidon vagy iOS-en) belül. A kontinensnek csak nyugati vagy keleti országait lefedő csomagok alig olcsóbbak, ezeket nem nagyon érdemes választani.

Hét napig tesztelhető az offline navigátor

A Sygic nagy előnye, hogy hét napig ingyen ki lehet próbálni, így gyakorlatilag az első tavaszi külföldi kiruccanás ideje alatt letesztelhetők képességei, így például az is, hogy egy régebbi, lassabb telefonon mennyire fut gyorsan. A legtöbb ország esetében egyébként a TomTom térképadatbázisát használó program felülete magyar, de bonyolultabb a Google Térképnél.

Ilyen a Sygic navigációs felületeForrás: Origo

Például a főmenüben az első használatkor nem egyértelmű, hogy az "útvonal", vagy a "navigálás célállomása" menüpontra bökve adhatjuk meg a célpontot. Ráadásul még a kiválasztott almenüben is több opció közül lehet választani, és a régi GPS-eket idéző felületen kell beírni a címet, ahol még irányítószámot is kér a rendszer - bár ez nem kötelező. A Google univerzális keresőmezőjét sokkal kényelmesebb használni, hiszen az mindig alapesetben a legközelebbi településen keresi a megadott utcanevet. Ennél fontosabb, hogy beszédfelismerésre is képes, így az autóban ülve nem kell a műszerfalhoz rögzített készüléken böködni a cím megadásához, a Sygicből ez hiányzik.

Ráadásul ha már végre megadtuk a címet, még mindig nem indul a navigáció, hanem egy utolsó, opciókat tartalmazó képernyő jelenik meg, amelyből egy újabb okézással lehet túljutni. Tapasztalataink szerint érdemes indulás előtt még otthon frissíteni a Sygic applikációból a térképeket, mert előfordul, hogy az alapprogram frissítése miatt a régi térképeket nem akarja megnyitni, a több tíz megabájtos frissítőcsomagok letöltése pedig külföldi mobilneten nem éppen kifizetődő.