A Google szerint lesz értelme az okosórának

2014.03.19. 11:12

A telefonnal kommunikálni képes okosórát már csaknem két éve lehet venni a boltban, az eddigi modellek többségének sutasága miatt azonban nem terjedtek el széles körben. A Google egy új szoftverrel tenné használhatóvá a csuklón viselt készülékeket: az Android Wear az okostelefonokról ismert rendszer minieszközökre szánt verziója.

A kerek kijelző a Moto 360 legfőbb extrájaForrás: Motorola

A Samsung Galaxy Gear első generációs okosórája még az eredetileg telefonokra szánt Android szoftver futott, a gyakorlatilag napi töltést igénylő kütyü meg is bukott, utódjára már egy Google-tól független, Tizen nevű szoftver került. Nem véletlen, hogy a Google saját maga is előrukkolt a telefonoknál kisebb teljesítményű, és jóval kisebb kijelzővel rendelkező órák képességeihez igazított szoftverrel, ez az Android Wear nevet viseli.

Mit fog tudni egy okosóra a Google új szoftverével? Részben a Google Asszisztens néven már létező, a telefon képernyőjén megjelenő információk megjelenítésére szolgál. Ez az applikáció az, amelyik jelzi, ha a munkahely vagy otthonunk felé megnövekedett a forgalom, vagy hamarabb kell elindulnunk egy megbeszélésre, vagy reggel jelez, ha váratlanul rossz időjárásra lehet számítani. A Google szoftverét használó órákat érintőképernyővel vagy hangutasításokkal lehet vezérelni. A karóra képernyőjén megjelenik, ha a navigáció érzékeli, hogy két megállóval később kell leszállni a buszról, de a bejövő üzeneteket is el lehet olvasni rajta.

Moto 360 okosóra jól néz ki, de még nem tudni, milyen gyakran kell tölteniForrás: Motorola

A promóciós videójának jelenetei szerint az órák a fitneszalkalmazások kiszolgálására is alkalmas szenzorokkal is fel lesznek szerelve, így mutatják majd a megtett utat vagy az elégetett kalória mennyiségét is. A záróképsorokon már olyan futurisztikus felhasználási módot is bemutatnak, amelyben a Google-óra a garázsnyitó távirányítóját helyettesíti.

A szoftver az okostelefonokhoz hasonlóan bármely gyártó licencelheti, a fejlesztők pedig alkalmazásokat készíthetnek rá. A korábbi okosórákhoz hasonlóan az Android Weart használó órák is az okostelefonnal vezeték nélkül kommunikálva tudnak majd információkkal szolgálni. Az első két ilyen karóra a Motorola Moto 360-as, illetve az LG G Watch lesz. Az előbbi kütyü érdekessége, hogy a Motorola kerek képernyőt tervez a nyáron boltokba kerülő készülékhez, pedig a képernyők tipikusan szögletes kivitelben készülnek, ahogy a másik újdonságé, a még az év első felében megjelenő LG G Watché is. Az órák árait és részletes paraméterei még nem ismertek, de azt már most is tudni, hogy a HTC, a Samsung az Asus, valamint a Fossil óragyártó cég is ki fog hozni Weart használó órákat.