Heteken belül elkezdik építeni a világ legmagasabb felhőkarcolóját

kingdom towers felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
A Kingdom Tower egy kilométer magas lesz, és több mint öt évig tart felhúzni.
Vágólapra másolva!

A szaúd-arábiai, a Mekkától nyugatra, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában felépülő felhőkarcoló mintegy 172 méterrel lesz magasabb lesz a jelenleg a világ legmagasabb épületének számító, dubaji Burdzs Kalifánál. Bár pontos magasságát még nem közölték, az egy kilométernél nagyobb lesz.

A dubaji felhőkarcoló 828 méter magas, és 163 lakószint található rajta, tornyában pedig további 46 szint található, ám ezek csak karbantartási célokat szolgálnak. Ezzel szemben a Kingdom Tower (arabul: Burdzs al Mamlaka) kétszáz szintjéből a tervek szerint 167 szint lesz lakható. Mielőtt a Kingdom Tower felépül, várhatóan már nem a Burdzs Kalifa, hanem a kínai Changsha Sky City lesz majd a világ legmagasabb épülete 838 méteres magasságával.

A Kingdom Towers látványterve Forrás: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Az 1,2 milliárd dolláros, vagyis 271,3 milliárd forintnak megfelelő költségvetéssel épülő felhőkarcoló építését előkészítő földmunkák április 27-én kezdődnek, a torony felépítése azonban előreláthatólag legalább több mint öt évig fog tartani - írja BDOnline című brit építészeti hírportál. A toronyban a tervek szerint 530 darab lakás, kétszáz hotelszoba kap helyet, a Kingdom Tower köré pedig egy teljesen új városrészt építenek.

Így fog kinézni Forrás: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

A torony építéséhez mintegy félmillió köbméter betonra és nyolcvanezer tonna acélra lesz szükség. A beton feljuttatása ekkora magasságba eleve speciális felszereléseket igényel majd, és az alkalmazott anyagok ellenállóképességét is külön tesztelni fogják.

Renderkép a torony közelének környékéről Forrás: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture