Fél perc alatt feltölti a mobilt a csodakütyü

2014.04.09. 08:16

Az új technológia nemcsak gyors, környezetbarát is, prototípusa már elkészült.

Az izraeli StoreDot nevű startup cég hétfőn a Think Next című konferencián mutatta be szupergyors akkumulátorának prototípusát Tel Avivban. A bemutató során a 27 százalékos töltöttségű állapotú Samsung Galaxy S4 okostelefont nagyjából fél perc alatt töltött fel teljesen a Tel Aviv Egyetem nanotechnológiai tanszékének kutatói által alapított cég egyik munkatársa.

A készüléket a StoreDot saját fejlesztésű akkumulátora látta el energiával, amely nagy mérete miatt még jócskán kilóg hátul a készülékházból - ahogyan az a videón is látható. A Samsung telefon gyári akkumulátorát három óra alatt lehet feltölteni, míg a kísérleti telepet (nem teljesen nulláról) mintegy fél perc alatt, ami több mint négyszázszor gyorsabb töltést jelent.

A telepben az energia raktározását organikus anyagokkal végzik, nem tartalmaz sem lítiumot, sem pedig nikkelt. A gyorsan tölthető akkumulátor belsejében meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavak láncolatából, a fehérjéket alkotó peptidekből állítanak össze nanokristályokat. Ezekből alkották meg a telep elektródáit, és az energia továbbítására szolgáló elektrolitot is, melynek köszönhetően a töltés folyamata a hagyományos akkumulátoroknál sokkal gyorsabban elvégezhető - írja a Time magazin. A megoldás előnye, hogy természetes alkotóelemei miatt olcsóbban lesz előállítható, és környezetbarátabb lesz a jelenlegi telepeknél.

Egyelőre nem csak a készülékben lévő speciális akkumulátor, de a töltőegység is nagyobb a megszokottnál, utóbbi nagyjából egy laptop tápegységével azonos méretű, a kicsinyítéshez még nagyjából egy évnyi fejlesztésre van szükség - írja a TechCrunch.

A telefon hátuljában StoreDot egyelőre nagy, de fél perc alatt feltölthető akkumulátora vanForrás: StoreDot

Ráadásul a telep kapacitása sem azonos a gyári S4-esével, ahhoz is fejlesztésekre van szükség. A StoreDot azonban arra számít, hogy két-három éven belül piacképes lesz a technológia. A gyorsan tölthető telepekhez a telefonok felépítését is módosítani kell majd (hogy nagyobb áramerősséggel biztosítsák a töltést), a bonyolultabb elektronikát tartalmazó töltők pedig kétszer annyiba kerülnek majd, mint jelenlegi társaik, de még így sem lesznek elérhetetlenek.