Itt a Windows XP első súlyos hibája

2014.04.28. 13:49

Húsz napja nyugdíjas a régi Windows, itt az első hibája, amit nem fognak kijavítani. Az Internet Explorert ideiglenesen frissebb rendszeren sem érdemes használni.

A Microsoft tájékoztatása szerint az Internet Explorer böngésző összes verzióját (a 6-ostól a legújabbig,a 11-esig) érinti egy olyan biztonsági rés, amelyet kihasználva illetéktelenek férhetnek hozzá a rendszerhez.

A cég ugyan már dolgozik a javításon, de az csak a Windows Vistán, 7-en vagy 8-on használt böngészőhöz lesz elérhető, mivel a Windows XP-t április 8-án nyugdíjba küldte a cég. Ez azt jelenti, hogy az otthoni felhasználók számára nem jelennek már meg a rendszer biztonsági hibáit orvosló javítások.

2014. április 8-án megszűnt a Windows XP támogatása.Forrás: Microsoft

Az Internet Explorer hibáját felfedező FireEye biztonsági cég munkatársai már a gyakorlatban is találkoztak olyan kártevővel, amelyik erre a hibára épít. Az XP-t használók egyelőre biztonságban tudhatják magukat ezzel a hibával szemben, ha az Internet Explorer helyett más böngészőt választanak. Az újabb Windowsok esetében erre csak addig van szükség, amíg meg nem jelenik a javítás a problémához.

A támogatás megszűnése miatt a Microsoft és a legtöbb biztonsági szakértő azt javasolja a felhasználóknak, hogy már ne használják a 13 éves XP-t. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges alternatívákat.