Két dolog teszi boldogtalanná a facebookozókat

Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint a közösségi oldalt passzívan használók boldogtalanabbak, a csekély visszajelzést kapó felhasználók pedig kiközösítettnek érzik magukat.
Vágólapra másolva!

A Queenslandi Egyetem pszichológiai karának munkatársai azt vizsgálták meg, hogy miként befolyásolja a közösségi oldal használata a felhasználók életminőségét. A Social Influence című szaklapban megjelent tanulmány elkészítéséhez kísérleti csoportok tevékenységét elemezték két különböző vizsgálat során – írja a Science Daily tudományos hírportál.

Az egyik esetben a vizsgált csoport egyik felét arra kérték, aktívan irkáljon bejegyzéseket a Facebookra, a csoport másik fele viszont csak barátainak a bejegyzéseit nézegethette, saját posztokat ezek a felhasználók nem írhattak. A felhasználók kikérdezése során kiderült, hogy a posztolástól eltiltott felhasználók két nap után kirekesztettnek, másoknál kevésbé fontosnak érezték magukat.

A második kísérlet lényege az volt, hogy a csoport tagjainak egyik felét posztolásra és kommentelésre sarkallták, a másik felének bejegyzéseiről azonban tudtukon kívül le volt tiltva a kommentelési lehetőség. Azok a felhasználók, akik így nem kaptak semmilyen visszajelzést bejegyzéseikre, nem csak kirekesztettnek érezték magukat, de önbecsülésük is csorbát szenvedett. A kutatás eredményei szerint a Facebook felhasználói csak aktív használat esetében érzik magukat a közösséghez tartozónak.