Emberrel táncolt a magyar drónraj

Nina Kov az ELTE drónjaival
Vágólapra másolva!
High-tech művészet: az ELTE-s robotrepülők egy drónnak álcázott táncos mozdulatait követik. Nézze meg videón!
Vágólapra másolva!

Vicsek Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológiai fizikai tanszékének professzora és csapata február végén mutatta be a Nature online portálján a saját fejlesztésű drónjait. Az ELTE robotrepülőit az különbözteti meg a többi hasonló típustól, hogy alapvetően önálló közlekedésre tervezték őket: szabadtéren képesek emberi távirányítás nélkül alakzatban közlekedni, akár egy madárraj. A folyamatos fejlesztés alatt álló drónokat a hétvégén egy, az Európai Unió által szponzorált ICT-ART Connect című, tudományt és művészetet összekötő projekten is bemutatták Brüsszelben. Itt az előadás szerves részeként kizárólag csúcstechnológiát – tehát nem egyszerű háttérként vagy céltalan effektusként – alkalmazó előadások vehettek részt.

Aki imád robotokkal táncolni

Az ELTE kutatói Nina Kovval, egyLondonban élő magyar táncos-koreográfussal együttműködve "Dancing with Drones", vagyis Tánc drónokkal címmel készített performanszot, amelyről a fenti videó is készült. Nina Kov nem most dolgozik először drónokkal, már az első robotrepülők megjelenésekor felkeltették a figyelmét ezek a járművek, mondta el az Origónak.

Koreográfusként ugyanis úgy gondolja, hogy nem csak az emberek, de akár gépek mozdulatai, mozgásai is ugyanolyan fontos szereplői lehetnek egy előadásnak, mint az emberi táncosok, vagy a zene.
Két évvel ezelőtti, Copter nevű projektjének főszereplője egy – az ELTE-s gépektől eltérő felépítésű – emberi pilóta által távvezérelt minihelikopter volt. A gép nemcsak a táncos mozdulatait mutatta, de például kamerájának képét kivetítették a háttérben lévő mozivászonra – ahogy az ezen a videón is látható.

Drónnak álcázták a táncosnőt

Az ELTE-s drónokat alapvetően önálló üzemre programozták, a farkashegyi repülőtéren felvett performansz elkészítése során a táncosnő egy ugyanolyan akkumulátoros miniszámítógépet viselt, amely magukban a drónokban is megtalálható. Ennek köszönhetően az öt robotrepülő Nina Kovra egy másik drónként tekintett. Mivel a táncosnő a földön tartózkodott, a gépek pedig a levegőben, a látvány eléréséhez az ELTE-s kutatók egy olyan módosított algoritmust készítettek, amely távirányításos utasításokká alakította a Nina Kov kezén lévő mozgásérzékelők jeleit – mondta az Origónak dr. Vásárhelyi Gábor, az egyetem tudományos munkatársa.

Nina Kov az ELTE drónjaival Forrás: EU ERC COLLMOTT/ Nina KOV

Ehhez a drónok viselkedését is át kellett programozni, hogy az alapvetően önállóan közlekedő kvadrokopterek végrehajtsák az emberi utasításokat: például a táncos karjának bedöntésekor egy adott irányba induljanak. A biztonság kedvéért a drónok egymás és irányítójuk közötti távolságát hat méterre korlátozták, ennél közelebb nem repülhettek a gépek az őket irányító táncoshoz.

A magyar csapat által forgatott drónos videó csak az első táncos tesztek eredményeit tartalmazza, ám az ELTE és Nina Kov együttműködés folytatásaként ősszel egy nyilvános előadást és egy kisfilmet is terveznek a témában.