Egy robotkar lesz a jövő betanított munkása

Universal Robots, robotok, robotkar
Vágólapra másolva!
A dán robotkar az árát tekintve is versenyképes egy szakmunkással. Négy éven keresztül folyamatosan dolgozik, és sosem megy betegszabadságra.
Vágólapra másolva!

Hallott már a híres dán robotiparról? Valószínűleg nem, pedig egy dán mérnökök által alapított vállalkozás készíti a világ legjobb olyan ipari robotját, amelyet nem gyáróriásoknak, hanem kis cégeknek szánnak. A Universal Robots kisebbik robotkarját akár egy személyautóban is lehet szállítani. A gépkar a cég budapesti bemutatóján egy kávét készített: ahogy videónkon is látszik, egyesével óvatosan felemeli a kockacukrokat, beledobja őket egy csészébe, majd meg is keveri a kávét.

Négy éven át megállás nélkül dolgozik

A valóságban a robotkart ennél hasznosabb feladatokra szánták: gyakorlatilag bármilyen olyan feladatot képes elvégezni, amelyre egy ember szabadkézzel képes – bár a specifikus feladatok végrehajtásához az alapul szolgáló robotra a szükséges fejet kell felszerelni. Ez lehet akár egy tárgyak megfogására szolgáló modul, fúrófej, ecset, fúvóka, kamera vagy bármilyen más alkatrész, amelyet a kar végén lévő csatlakozón keresztül lehet vezérelni.

Nem erre való, de kávét is készít a dán robotkar

Egy magyar cégnél a robotot arra használják, hogy egy sok tucat csavart tartalmazó alkatrészt szedjen szét, másutt pedig alkatrészek behelyezését, az összerakás kamerával végrehajtott precíziós ellenőrzését végeztetik vele, de van, ahol csak egyszerű pakolási feladatokat bíznak rá. A robotkart egyébként úgy építették meg, hogy nem szükséges elkeríteni az emberi munkásoktól, akik balesetveszély nélkül együtt dolgozhatnak vele, mivel a kar azonnal leáll, ha kis ütközést vagy lökést érzékel. A robotkart emberi munkásokkal együttműködve a leginkább monoton feladatok elvégzésére érdemes használni.

A Universal Robots által gyártott gépkarok tizedmilliméteres pontossággal dolgoznak, és úgy hitelesítik őket, hogy 35 ezer órán, vagyis közel négy teljes éven át tartó folyamatos munkára képesek – magyarázta az Origónak Enrico Krog Iversen, a cég vezérigazgatója. Az olcsóbbik UR5-ös és a drágább UR10-es modell között az a különbség, hogy az előbbi csak öt, az utóbbi akár tíz kilogramm tömegű tárgyakat is képes megemelni.

Balra a robotkar, jobbra a vezérlő PC az oldalára akasztott érintőképernyős terminállal Forrás: Universal Robots


A kisebbik kar 85 centiméter, a nagyobbik 130 centiméter távolságra is képes elérni. A robotkarok csak a négyévnyi folyamatos használatot követően szorulnak karbantartásra, de a mozgásukat biztosító és az ehhez szükséges szervomotorokat is tartalmazó csuklórészek egyben cserélhetők. A gép porálló, és nem árt neki a fröccsenő víz sem, de nem vízálló, és ha festésre használják, egyelőre csak vízbázisú festékeket lehet használni vele. Zárt kialakításának köszönhetően – megfelelő tisztítást követően – akár tisztaszobákban, gyógyszeriparban is használható.

Kiváltja a betanított munkásokat?

Az UR5-ös robotkart nagyjából 6,7 millió forintért, nagyobb testvérét 8,6 millió forintért lehet megvenni. Ha ezt a költséget egy emberi munkás egyéves keresetéhez hasonlítjuk, akkor havi 558 ezer forintos költséget jelent. Mivel azonban folyamatos üzemre képes, a költség annak felel meg, mint ha három műszakban dolgozna három ember a robot helyett egyenként 186 ezer forintos bérért. Ez alapján a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint a Universal Robots gépkarjai még többe kerülnek egy magyar betanított munkásnál, valószínűleg csak állami támogatású programokkal lehet széles körben elterjeszteni. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy egy robot után nem kell tb-járulékot és más juttatásokat fizetni, az emberi dolgozók után viszont igen, a költségek csaknem kiegyenlítődnek.

A gyártó szerint a karok tizedmilliméteres pontossággal tudnak dolgozni, és a legtöbb célfeladatot hamarabb végzik el egy embernél, tehát adott idő alatt például több alkatrészt szerelnek össze. A karok áramfogyasztása nem jelentős, típustól és a használat módjától, az emelt súlyoktól függően 200–300 watt, ami nagyjából egy asztali számítógépével azonos.

A kisebb és gyengébb UR5, és a nagyobb, erősebb UR10-es robotkar Forrás: Universal Robots


A gyártó vezérigazgatója szerint hazánktól nyugatabbra már elég sok kis és közepes méretű cégnél használják a robotkarokat, míg Magyarországon a pénzügyi háttér hiánya miatt egyelőre csak multinacionális cégek vásároltak belőle. Enrico Krog Iversen annyira hisz az egyszerű felépítésű, az ipari robotok piacán kifejezetten olcsónak számító termékében, hogy reális lehetőségnek látja, hogy a közeli jövőben az üzemek a megbetegedett vagy szabadságon lévő emberi munkásai helyére az adott feladatra kevesebb mint egy óra alatt megtanítható robotkart állítanak be. Ezenkívül a cégvezető semmit nem árult el a jövőben megjelenő termékekkel kapcsolatos terveikről.

Úgy lehet programozni, mint egy bábot

A rendszer vezérlését egy kapcsolószekrényhez hasonló, szigetelt ipari házba szerelt, linuxos számítógép végzi, a robot programozását pedig érintőképernyős terminálon lehet végezni. Ezt röviden ki is próbálhattuk a bemutatón: a programozás leginkább egy Wordben írt makró megírására hasonlít.

Erre képes két robotkar

Egy grafikus felületen meg lehet adni, hogy mit szeretnénk beállítani, kezdőpontot, célpontot, majd egyszerűen kézzel be kell állítani a robotot a kívánt pozícióba, és megnyomni egy gombot. A paramétereket az érintőképernyőn utólag pontosítani lehet, és itt bonyolultabb dolgok, például feltételek is betáplálhatók. A Universal Robots szerint egy átlagos műszaki ismeretekkel rendelkező ember egy óra alatt el tudja sajátítani a rendszer programozását alapszinten, de a bonyolultabb feladatok végrehajtását is meg lehet tanulni pár nap alatt.

A Nemzetközi Robottechnikai Szövetség (IFR) statisztikái szerint Magyarországon (a 2012-es adatok szerint) tízezer ipari dolgozóra negyven darab robot jutott, míg Európában ez a szám már eléri a nyolcvanat, a világátlag pedig 58. Ám a Universal Robots munkatársai úgy tapasztalják, hogy hazánkban, illetve a térségben a világátlagnál gyorsabban terjednek el az ipari robotok.