Rejtélyes zsaroló zárolja az iPadeket

Vágólapra másolva!
Az Oleg néven üzenő ember az iCloud belépési adatokat lophatta el, és ezekkel zárolja a táblagépeket és az iPhone-okat. Még nem bukkantak nyomára.
Vágólapra másolva!

Több ausztrál és új-zélandi felhasználó is arról számolt be, hogy iPadjükön vagy iPhone-jukon váratlanul az alábbi üzenet jelent meg: "Device hacked by Oleg Pliss" (Az eszközt Oleg Pliss feltörte). Az üzenet felbukkanását követően a készülékek zárolt módba kerültek, azaz semmilyen módon nem lehetett használni őket - számolt be a biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos cég blogja.

A zárolás feloldásáért az ismeretlen zsaroló (vagy zsarolók) 50-100 eurós, vagy dolláros összeget követelnek PayPal-fiókjukra. A Sophos szakértői a jelenlegi ismeretek birtokában úgy gondolják, hogy nem hagyományos értelemben vett vírusfertőzés áll a zsarolások hátterében. A számítógépeket támadó kártevők esetében egyébként gyakori, hogy azok titkosítják a merevlemez tartalmát, vagy csak annak egy részét, és váltságdíjat kérnek az adatok felszabadításáért.

A zárolt iPadek és iPhone-ok esetében valószínűbb, hogy arról van szó, hogy illetéktelenek meg tudták szerezni az áldozatul esett felhasználók iCloud-fiókjaihoz tartozó azonosítókat és jelszavakat, és ezek birtokában zárolták a készüléket. A beszámolók szerint a követelt összegeket befizető felhasználók később az Apple rendszerétől kaptak tájékoztatást, amely szerint készüléküket elveszettként regisztrálták a cégnél. A támadás pontos elkövetési módját még mindig vizsgálják a szakértők.