Mindig figyelné a Facebookot a németek NSA-ja

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés 300 millió euróért venne a közösségi oldalak valós idejű megfigyelésére alkalmas felszerelést.
Vágólapra másolva!

Hiába az országé a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi törvénye, a német hírszerzés (Bundesnachrichtendienst - BND) nem akar lemaradni külföldi megfelelői, például az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA mögött.

A Süddeutsche Zeitung birtokába jutott, titkos besorolású információk szerint a BND 300 millió eurós, vagyis mintegy 90 milliárd forint értékben akar olyan felszerelést beszerezni és működtetni, amely lehetővé teszi a közösségi oldalakon zajló tevékenység valós időben való monitorozását.

Ez a lap szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Facebook, Twitter vagy egyéb oldalakon zajló tevékenységbe betekintést nyerne a német titkosszolgálat. A 300 millió eurós összeg a rendszer 2020-ig történő működtetésének becsült költsége. A speciális hálózati felszereléssel a szolgáltatások mobiltelefonokról történő használata során lehívható metaadatokhoz - így például a tartózkodási helyhez - is hozzáférhetnek a titkosszolgálatok.

A német törvények értelmében ilyen megfigyelésre csak külföldiekkel kapcsolatba hozható esetekben van mód. A sajtóhírek szerint a BND jelenleg is képes a német internetes forgalom monitorozására, de nem olyan kiterjedt mértékben, mint amerikai megfelelője, az NSA: A német hírszerzés szerint azonban ha nem fejlesztik digitális kémképességeiket, az ország hátrányba kerül más országok hírszerzéseivel szemben.