Jobb vétel a tablet, ha tanga is jár hozzá?

iFivemini 3Gs tablet.
iFivemini 3Gs tablet
Vágólapra másolva!
Egyenesen Kínából rendeltük meg a legmenőbb noname táblagépet, az iFive Mini 3GS-t. A kütyünek tényleg szuper Retina-kijelzője van, ám a legnagyobb extrája az, hogy egy szénfekete kombinét és tangabugyit is kapunk hozzá.
Vágólapra másolva!

Kínai mobilt már többet is próbáltam, itt volt hát az ideje, hogy egy tablet is sorra kerüljön. A TinyDeal nevű ismert online áruház kínálatából népszerűség alapján messze kiemelkedő FNF iFive Mini 3GS típust választottam, mert a full-HD-nál is nagyobb felbontású képernyőt és beépített 3G modemet ígért nagyjából 51 ezer forintért. Fizetni PayPallel lehet, a szállítást a kínai eladó hagyományos légi postával, illetve futárcégen keresztül is vállalja. Az előbbi esetben lehet, hogy akár hat hetet is várni kell a tabletre az oldal tájékoztatója szerint, ezért inkább a 3200 forintos futárt választottam, néhány napos szállítási idővel. A vételár így 54 ezer forintra emelkedett.

Néhány órával a rendelés feladása után be is érkezik egy angol nyelvű levél, amelyben biztosítanak arról, hogy a magyarországi szállítás esetében a vám nem lesz túl magas, de ha aggódnék, keressem meg chaten az ügyfélszolgálatost, és segítenek megoldani a vámmentes importot. Ez a Kínából gyakran rendelő ismerőseim szerint azt jelenti, hogy egyszerű borítékban, kis értékű termékként tüntetik fel. A trükk a behozatal nem legális formája, amivel viszonylag könnyen le lehet bukni, és a megrendelőnek büntetést kell fizetnie a NAV-nak.

Az iFive Mini 3GS az ajándékba kapott kombinéval Forrás: Origo


Mit keres a csomagban egy özvegy kombinéja?

A szabályos utat választom, így a szállítási költséggel növelt árra még a 27 százalékos vámáfát is felszámítják: így lett az olcsó tabletből hetvenezer forintos, középkategóriás modell, mire ideért. Gyorsan ki is bontottam a nagy borítékba csomagolt iFive táblagépet; európai töltőt is mellékeltek hozzá, és sehol sem sérült, makulátlan a doboza. Ez nem is csoda, hiszen a papírdoboz köré nemcsak buborékos nejlont, hanem egy ruhadarabot is csomagoltak.

Megpróbáltuk elképzelni, miért kaphattuk a tangát a tablethez Forrás: Origo

Milyen kedves meglepetés, biztosan adtak hozzá egy pólót – gondolom naivan, de a meglepetés kibontásakor kiderül, hogy az bizony egy fekete özvegy maskarájának beillő, csipkés kombinét és apró tangabugyit tartalmaz. Ez olyan fokon megdöbbentő, hogy a szerkesztőségben sem akarta elhinni senki, csak amikor bemutattam nekik a csomagolást. A ruha egyébként hihetetlenül pocsék minőségű, néhány felpróbálás után kiszakadt a varrás a hátánál és a hónaljánál.

Ez bizony tényleg Retina

De akkor most magáról a gépről. A képernyő nem szélesvásznú (az iPad Minihez hasonlóan), ami azért jó, mert így széltében is sok ikon és szöveg elfér rajta. A kínai gyártmánytól nem vártunk tökéletes képminőséget, pedig az iFive Mini 3GS kijelzője csúcsminőségű: a 7,9 colos LCD a full-HD-nál is nagyobb, 2048 x 1536 pixeles felbontást használ, ami megegyezik az iPad Mini Retina képernyőjével. A betűk, fotók, videók egyaránt tűélesek a kínai tableten, igazi élmény rajta híreket vagy akár digitális képregényeket olvasni.

Egyedül a kijelző tapintásán érződik, hogy nem speciális, kopásálló Gorilla-üveg borítja, mint a drágább társait. A kínai tablet egyébként meglepően jól szól, pedig csak szoftveres hangzásjavító megoldásokat használ. A drága modellek hangszóróinak még teltebb hangzását nem képes reprodukálni, de legalább nem túlságosan halk, és nincs is fülsértően dobozhangja. Teljesen jól lehet rajta mozizni, egyedül a beépített Clearmotion nevű képjavító funkciót kellett kikapcsolni, mert amikor ez aktív volt, állandóan elcsúszott a videók szinkronhangja a színészek szájmozgásától, e nélkül viszont gond nélkül játszotta a kütyü a full-HD-s videókat is.

A képminőségbe egyáltalán nem lehet belekötni Forrás: Origo

Ami ugyancsak feltűnő, hogy az iFive nagyon könnyű – nagyjából 20 grammal kevesebbet (308 grammot) nyom a mérlegen a 4G-s iPad Mini Retinánál – és vékony. Ugyanolyan könnyű kézben tartani, mint egy átlagos méretű könyvet. A hátlap egyszerű alumínium, a közepére pedig egy jókora 5-ös logót is festettek, így véletlenül sem lehet egy iPaddel összekeverni.

Támadnak a kínai appok

A kínai táblagép 4.4-es Androiddal érkezik, amelyen az első indításkor rögtön beállítható a magyar nyelv, ám a képernyő felső értesítési sorában minduntalan kínai nyelvű üzenetek bombáznak. Az egyik felbukkanó app láthatóan az aktuális időjárásról tájékoztat, egy másik pedig valamilyen energiatakarékossági funkciót láthat el, ám nagyon zavaró, hogy zöld levél ikonja a megnyitott appok felett lebeg. A problémát végül úgy oldottam meg, hogy a beállítások közt egyszerűen letiltottam minden olyan appot, amelynek a neve kínai karakterekkel van írva, ettől egy kicsit fürgébb is lett a rendszer.

Hátulról jól látszik, hogy ez nem egy iPad Forrás: Origo

Bár az iFive Mini 3GS nyolcmagos, 1,7 gigahertzes lapkáját elképesztő sebességével hirdetik, az Android kicsit komótosan fut rajta. Nem is az appok elindulásának tempójával van baj, inkább a reszponzivitással: a táblagépet használva érződik, hogy a hardver azért küszködik az óriási felbontással.

Előfordult például, hogy mikor a YouTube videói között görgettem, a rendszer a görgetés helyett megnyitotta a videót. Ezt végül úgy sikerült orvosolnom, hogy a beállítások kiegészítő lehetőségei között az érintési és tartási késleltetést a lehető leghosszabbra állítottam. A beépített memória egy 2 gigabájtos és egy 12 gigabájtos tárból áll össze, de kibővíthető egy 32 gigabájtos microSD-kártyával is, ám ekkor a 12 gigabájtos részt deaktiválja a rendszer.

Idegőrlő apróságok rontják az élményt

A tablet háromhetes használata során két frissítés is megjelent az iFive Minire, ezeket egyszerűen, wifin keresztül lehetett telepíteni. A kínai tábla működése ugyanis nem volt mindig tökéletes, a használat első hetében, május végén például a Kaland, játék, kockázat-könyvek utódjának tekinthető Sorcery! játékom hajlamos volt összeomlani, mostanra viszont jól működik. A Feedly hírolvasó applikáció is hasonló leállásokat produkált, ezek mostanra nagyjából megszűntek, de mégsem lehet tökéletesen használni, mert ha egy adott cikket webes nézetben nyitok meg benne, a képernyő szétesik, néha pedig fekete négyzetek jelennek meg benne. Ezért végül a GReader hírolvasóra álltam át, az tökéletesen működik.

Egy kép a iFive Mini 3GS termékoldaláról Forrás: FNF

Gyakorlatilag maximális grafikai beállításokkal fut a tableten az Asphalt 8 autóversenyes játék, gyönyörű a Pinball Arcade flipperszimulátor is, de ennél némi késleltetést azért lehet tapasztalni, egy igényes játékos pedig valószínűleg azt is kiszúrja, hogy ebben a felbontásban alig észlelhetően szaggatnak is a játékok. A Tiny Thief vagy az Angry Birds tökéletesen fut ezen az olcsóbb hardveren is.

4G helyett 3G van

Mindegyik táblagép esetén elég nagy, akár negyvenezer forintos felárat is elkérnek a gyártók a beépített mobilinternetért. Az új iPad Mini már 4G-n is kommunikál, de 160 ezer forintba kerül, ám egy tavalyi Google Nexus 7-est 32 gigabájt beépített memóriával és 4G-vel már 90 ezerért haza lehet vinni, bár képernyője kisebb méretű és felbontású. Az iFive Mini 3GS csak HSPA adatátvitelt támogat, ami lassabb a 4G-nél, de átlagos használatra ez is megteszi, ráadásul teljes értékű telefonként is működik, noha elég furcsa egy ekkora tabletet az ember fejéhez tartani.

A kínai táblagépben 4050 milliamperórás, nem kivehető akkumulátor van, a kütyü üzemideje intenzív használat (játékok, sok app letöltése és telepítése) esetében legfeljebb egy napra elegendő. Ugyanez igaz akkor is, ha folyamatosan bekapcsolva tartjuk a 3G-s adatátvitelt, az estére leszívja a telepet. Ha csak wifit használunk hírolvasásra, facebookozásra és a YouTube nézegetésére, elég kétnaponta tölteni.

Nem túl bizalomgerjesztő, pedig egész jól szól Forrás: Origo

Megéri kínai tabletet venni? Idegesítő sajátosságai ellenére összességében eléggé megszerettem az iFive Mini 3GS-t, de szinte kizárólag cikkek és videók nézegetésére használom. Ha rendesen levámolják, a kínai tablet árelőnye a hasonló androidos modellekhez képest minimális, egy nem Retina kijelzős iPadből pedig hasonló áron már elérhető a csak wifivel szerelt változat. A kínai készülék legnagyobb hátránya, hogy ha a tabletnek bármilyen baja lesz, akkor a sejcseni központtal kell majd leveleznem, így az ügyintézés akár hónapokig is elhúzódhat.