Mostantól bármilyen formájú lehet egy képernyő

A Sharp új kijelzője bármilyen formában legyártható
Vágólapra másolva!
Kerek vagy girbegurba kütyüt szeretne? Nem probléma, a Sharp igény szerinti alakban képes legyártani az új LCD-jét.
Vágólapra másolva!

Egyelőre prototípusként létezik, de már így is nagyon ígéretes a japán cég új képernyőtechnológiája, amely a megszokott négyszögforma helyett akármilyen mintát formázú LCD-k gyártását lehetővé teszi. A Sharp közleményében például egy olyan digitális kilométeróra látható, amelynek felső része hullámos, igazodva a kerek formájú órákhoz.

Korábban hasonló megoldásokat csak valamilyen trükkel, például a kép alulról feltükrözésével, vagy a kijelző szögletes részeinek kitakarásával lehetett volna megoldani. Az új technológiával a laposképernyők melletti káva nagysága is alig látható méretűre csökkenthető, gyakorlatilag ott ér véget a kép, ahol a kijelző vége van, semmilyen peremet nem kell alkalmazni a széleken, mivel minden elektronika magába a képernyőbe van integrálva.

A Sharp kijelzőjét bármilyen formában le lehet gyártani Forrás: Sharp



A Sharp arra számít, hogy a szabadon formázható LCD-ket elsőként az autóipar fogja hasznosítani, illetve viselhető eszközökben - így például kerek okosórában -, esetleg digitális jelzőfelületek megépítésére fogják használni a technológiát. Azt viszont még nem közölte a cég, hogy mikor kezdődhet meg az egyedi formájú kijelzők tömeggyártása.