Rámozdultak az iWiW-adatainkra

Vágólapra másolva!
A hamarosan megszűnő iWiW felhasználóinak adatbázisában többen is látnak üzleti fantáziát, ám aki ezeknek az oldalaknak megadja a jelszavát, az egyben hozzáférést engedhet összes ismerősének személyes adataihoz is.
Vágólapra másolva!

Az iWiW közösségi oldalt az Origo Zrt. június 30-án kapcsolja le, a felhasználók ezentúl egy digitális időkapszulában őrizhetik meg korábbi fotóikat, üzeneteiket és kapcsolataikat. Az utóbbi napokban több, az Origóval partneri kapcsolatban nem álló internetes oldal is arra kérte a látogatóit, hogy – bizonyos jövőbeni szolgáltatásokért cserébe - adják meg a jelszavukat, és engedjenek hozzáférést az időkapszulájukhoz. Ilyen volt például a Mobiltelo.hu és az Iwiw2.com is.

„Aki bármilyen hasonló oldalon megadja a jelszavát, annak számolnia kell azzal, hogy az ismerősei elérhetőségét, például az e-mail címüket, a telefonszámaikat vagy skype felhasználónevüket is átadja” – mondja Tamás Péter, a cég senior termékmenedzsere. Ettől kezdve pedig csak az adott cég jóindulatán múlik, hogy mire használja ezeket az adatokat. Mivel a felhasználók szeretnek a különböző szolgáltatásoknál azonos jelszavakat használni, külön érdemes odafigyelni arra, hogy az adatokat bekérő külső cég az iwiwes jelszót és az e-mail címet egyaránt megkapja. A szakértő azt javasolja, hogy ha valakinek egyezik az iwiwes jelszava azzal, amelyet az e-mail postafiókjánál használ, akkor feltétlenül változtassa meg valamelyiket.

„Minden hasonló próbálkozás ellen fellépünk, ha tudomást szerzünk egy-egy gyanús esetről, technikailag blokkoljuk az időkapszulákhoz való hozzáférést, de azt nem tudjuk megakadályozni, hogy valaki a saját döntésével ezt felülírja, és az összes kontaktját kiadja másoknak” – mondja Tamás Péter.

Az Origo nem tervezi, hogy az iWiWnek olyan „utódszolgáltatást” indítson, amelyhez a belépési jelszót és az időkapszulát meg kell adni, tehát ha a felhasználó ehhez hasonló kéréssel találkozik, az biztosan nincs üzleti vagy jogi kapcsolatban az iWiW tulajdonosával. A jövőben várhatóan csak kisebb taglétszámú, tematikus közösségi oldalak indulnak az Origónál, ám ezek felépítése nem az egykori iWiW fiókok adataira épül majd, használatukhoz új regisztrációra lesz szükség.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.