Elkészült a tömegoszlató drón

tömegoszlató drón
Bahraini protesters run for cover from tear gas fired by riot police during clashes following the funeral of Sayed Mahmood Sayed Mohsin in the village of Sitra, south of the capital Manama, on May 24, 2014. Mohsin, 15, was reportedly shot dead by security forces during an opposition protest three days ago. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Paprikasprayvel, vakító fényekkel és paintball-lövedékkel is támad a készenléti rendőrök gépi utódja.
Vágólapra másolva!

A Skunk, vagyis bűzös borz nevű drón a Desert Wolf nevű amerikai cég fejlesztése, amelyet egy londoni IFSEC biztonságtechnikai expón mutattak be először. A nemzetközi rendvédelmi szervek számára rendelhető oktokopter 45 kilogrammnyi tömeget tud szállítani, és igény szerint felszerelhető különböző - élet kioltására nem alkalmas- fegyverzettel. A robotrepülőből huszonöt darabot már megrendeltek a cégtől. A BBC szerint többek közt biztonsági cégek, dél-afrikai bányatársaságok és hatóságok is vannak a megrendelők között, ami már most kiváltotta a BBC által megkérdezett brit szakszervezeti vezető ellenérzéseit.

A drón több különböző tömegoszlató eszközzel is fel van szerelve: kevésbé kritikus helyzetben csak stroboszkópot és vakító fényű lézert használ, illetve a távolban tartózkodó pilótája hangszórón keresztül is tud beszélni a tömeghez, amelyet a beépített mikrofonon keresztül hall is.

A Desert Wolf tömegoszlató drónja Forrás: Desert Wolf



A robotrepülő éjszakai használatot biztosító hőkamerával és hagyományos kamerával is rendelkezik, ls repülésének minden egyes mozzanatát rögzíti. Gyártója szerint pedig egyetlen operátor is elegendő több, rajban repülő Skunkot is tud irányítani. A drónpilóta tevékenységét a rendszer ugyancsak rögzíti, hogy utólag ellenőrizhető legyen az oszlatás folyamatának helyessége.

Keményebb helyzetekre is felkészítették a drónt, az aljához kapcsolt négy darab fegyverből a paintballokhoz hasonló festéklövedékeket vagy a paprikaspray-khez hasonló, szemet irritáló töltetű lövedéket tud kilőni, méghozzá másodpercenként húsz darabot az előzetesen betárazott négyezerből.

A tömegoszlató drón 3D látványterve Forrás: Desert Wolf



A drónból Mozzy néven egy vadállatok befogására specializált változat is létezik, amely altatólövedékeket tud kilőni. Mivel a drón felülről közelít, és aránylag halk, kevésbé riasztja meg az állatokat, mint ha a földön közelítik meg őket.