Már az idén kiválthatja az okosmobil a bankkártyát

NFC telefon, mobilfizetés
Vágólapra másolva!
Egyre több telefonban van NFC chip, de még nem mindben: az iPhone-osok egyelőre kimaradnak az extrakényelmes fizetésből. Az idén indulhat itthon a Mobiltárca.
Vágólapra másolva!

Arra, hogy a bolti pénztárnál a bankkártya bedugása helyett csak a telefonunkat kelljen odaérinteni egy szenzorhoz, az NFC technológia biztosít lehetőséget. A plasztikkártyák kiváltására tervezett megoldás egy apró lapkát takar, amely néhány centiméteres távolságból képes kommunikálni a leolvasó terminálokkal – amelyek lehetnek banki fizetőterminálok vagy akár egy épület ajtaját kinyitó kártyaolvasó, vagy egy kedvezménykuponok gyűjtésére szolgáló berendezés.

Az Apple ellenáll, a többiek már támogatják

A technológia már elég sok androidos és windowsos mobiltelefonba van beépítve, de például az Apple termékeiből teljességgel hiányzik. A magyar mobilszolgáltatók egy évvel ezelőtt tesztüzemben elindították a Mobiltárca nevű szolgáltatást. Az OTP Bank ügyfelei fizetni tudtak telefonjukkal, a SuperShop kártyával hűségpontokat gyűjthettek a készülékre, az All You Can Move sportkártyát vásárlók pedig sportközpontokba tudtak belépni műanyag kártya helyett a mobiljukkal. A Jegy.hu egyes előadásaira Mobiltárcával is lehetett virtuális belépőket vásárolni, Szolnokon pedig bérlet és vonaljegy helyett lehetett használni helyi járatokon az okostelefont.

Fizetés NFC-s telefonnal Forrás: Wikimedia

Az egyéves tesztelés alatt összesen 41 ezer alkalommal – húsz országban – fizettek (összesen 120 millió forint értékben), és négyezerszer hűségpontokat gyűjtöttek telefonjaik érintésével a tesztben közreműködő felhasználók. A Telekom innovációs igazgatójaként és a Mobiltárca Szövetség elnökeként dolgozó Pukler Gábor szerint a teszt folyamán kiderült például, hogy egyes fizetőterminálok működését pontosan be kellett hangolni, mert alapesetben nem érzékelték elég hatékonyan a közelükbe tartott telefonokat.

Csak a telefonjukat akarják tartani

Emellett a felhasználók kérésére úgy alakították át a Mobiltárca eléréséhez szükséges applikációt, hogy azt ne kelljen minden egyes fizetési tranzakció esetén külön elindítani. Ehelyett az app a háttérben fut, és ha a telefont egy NFC-érzékelőhöz tartják, egyből aktiválódik: megadja a jeleket az ajtónyitáshoz vagy a fizetés indításához. Egy telefonba akár több tucat virtuális kártya is letölthető, amelyeket így birtokosuknak nem kell magával vinnie, elég magát a készüléket zsebre vágnia.

Alapesetben a felhasználóktól a rendszer kódot sem kér napi ötezer forintos vásárlási értékhatárig. Ha ezt átlépték, a bolti terminálon kell beütni a virtuális bankkártyához tartozó PIN-kódot. Ha a telefont ellopnák, legfeljebb napi ötezer forintot tudnak elkölteni róla a kód ismerete nélkül, a mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán azonban telefonon ugyanúgy le lehet tiltani a mobiltárcás kártyákat, mint egy bankkártyát. Az új telefonba néhány másodperc alatt le lehet tölteni a virtuális kártyákat.

A bérletet is helyettesítheti az NFC-s mobil. Csak ne merüljön le. Forrás: AFP/Shanghai Daily

Nem kell többé plasztikkártya

Bár a Mobiltárca tesztje az idén lezárult, és a Telekom és a Vodafone még az idén tervezi a rendszer éles elindítását, a Telenor egyelőre nem közölt információt arról, hogy mikortól kínálná ügyfeleinek a szolgáltatást. Az NFC-alapú szolgáltatás széles körben való elterjesztéséhez azonban arra is szükség van, hogy a szolgáltatást minél több pénzintézet is támogassa.

Pukler Gábor szerint a Mobiltárca támogatása ugyan igényel egyszeri befektetést a bankoktól, de hosszú távon megtakarítást is hozhat, mert a rendszer által használt virtuális kártyákat olcsóbb előállítani – legenerálni – a dombornyomott bankkártyáknál. A tesztelésben részt vevők 86 százaléka jelezte, hogy a kereskedelmi bevezetés után használni fogja a Mobiltárcát, 87 százalékuk pedig kifejezetten azért vásárolna NFC-vel szerelt okostelefont, hogy képes legyen erre.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.