Hatszázezer könyvet ad havi kétezerért az Amazon

Amazon Kindle e-könyv olvasó
SANTA MONICA, CA - SEPTEMBER 6: Kindle reading devices are seen at a press conference on September 6, 2012 in Santa Monica, California. Amazon unveiled the Kindle Paperwhite and the Kindle Fire HD in 7 and 8.9-inch sizes, as well as a new price of the basic Kindle at $69. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az e-könyvek Netflixét indítja a cég: havi tíz dollárért hatszázezer könyv bármelyikét elolvashatják a felhasználók. Például az összes Harry Pottert.
Vágólapra másolva!

A Kindle nevű, Magyarországon is nagyon népszerű e-könyv-olvasó eszközöket gyártó cég pénteken jelentette be Kindle Unlimited nevű szolgáltatását. Ennek kínálatában hatszázezer kötet érhető el elektronikus - olvasható vagy hallgatható - formában.

Havi tíz dollár a kultúrára

A köteteket Kindle-olvasón kívül táblagépen, számítógépen vagy okostelefonon is lehet olvasni a Kindle alkalmazás telepítése után. A havi tíz dolláros, vagyis 2300 forintnak megfelelő díj befizetése után a vásárlók az Unlimited szolgáltatás katalógusának bármely kötetét letölthetik készülékeikre, és olvashatják azokat. A kötetek csak addig olvashatók, amíg az előfizetés aktív, viszont a szolgáltatást egyelőre csak amerikai felhasználók érhetik el.

A Kindle Unlimited szolgáltatás címlapja Forrás: Amazon



Az Amazon közleménye szerint a havidíjért elérhető e-könyvek közt megtalálható a Harry Potter-sorozat, valamint a Gyűrűk ura és az Éhezők viadalá-nak mindegyik kötete, illetve a Pi élete is.

Megint átszabják a könyvpiacot

Hasonló díjazású konstrukció mostanában a zeneszolgáltatások terén hódít, a Google, a Spotify, a Deezer és az Rdio is fix havidíjért teszi hallgathatóvá zenei katalógusát. Magyarországról még nem elérhető, de hasonló üzleti modellt használ a Netflix online téka is, amelyen a néhány dolláros havidíj ellenében minden film korlátlan alkalommal újranézhető.

Az Amazon az első, amely ezt a modellt kiterjesztette a könyvekre is. Az internetes áruház honosította meg világszerte az e-könyveket, mivel Kindle nevű olvasóberendezését jutányos árú kínálta. Eddig minden könyvért külön kellett fizetni, de az elektronikus kiadvány általában jóval olcsóbb a nyomtatottnál, ráadásul nem terheli borsos postaköltség sem.